Mycket, mera, allt!? Mediestrategisk konferens i Umeå

Den 24 januari hölls konferensen Mycket, mera, allt!? – mediestrategiskt arbete på biblioteket i en föränderlig tid på kulturhuset Väven i Umeå. Konferensen arrangerades av Sveriges depåbibliotek och lånecentral, Regionbibliotek Östergötland och Kulturutveckling, Region Gävleborg.

Kulturhuset Väven. Foto: Umeå kommun.

Syftet med konferensen var att belysa bibliotekens mediestrategiska arbete ur olika perspektiv. KB:s nyss släppta kartläggning av medieförsörjning för folk- och skolbibliotek i Sverige var i sin slutfas då konferensen ägde rum, och resultatet av kartläggningen blev därför ett av de teman som presenterades. Se föregående blogginlägg för mer information om rapporten.

Inledde konferensen gjorde dock riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg med en historisk tillbakablick på Sveriges biblioteksutveckling och de debatter som kantat den. Därefter följde ett panelsamtal med representanter för kommun- och regionbibliotek. Tommy Jansson, Norrköpings stadsbibliotek, Anna Herrgård, Sandvikens bibliotek, Birgitta Markusson, Regionbibliotek Norrbotten, Ann Östman, Regionbibliotek Gävleborg och Rolf Holm, Regionbibliotek Östergötland diskuterade kring sina respektive regionala samarbeten för medieförsörjning och hur dessa växt fram.

Under eftermiddagen kretsade temat kring nationella minoriteter på biblioteken. Cecilia Brisander från Kulturrådet talade om vikten av att främja litteratur på de nationella minoritetsspråken. Kristina Sandström från Avidsjaurs bibliotek och Viktoria Edman, enhetschef Umeå kultur, redogjorde för praktiska och inspirerande exempel på hur man kan arbeta med nationella minoriteter på sitt bibliotek.

De flesta av de presentationer som hölls under dagen finns att ta del av här.

Det här inlägget postades i bibliotek, konferenser/kurser, medieförsörjning, nationella minoriteter, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mycket, mera, allt!? Mediestrategisk konferens i Umeå

1. Pingback: Ny rapport om folk- och skolbibliotekens medieförsörjning | Biblioteksstatistik