Folk- och skolbibliotekens medieförsörjning 2018 – en översikt

Vilka samarbeten kring medier finns mellan kommunerna och inom regionerna på folkbiblioteken? Och vilka är förutsättningarna för skolbibliotekens medieförsörjning?

Bild på rapporten

Lägesbeskrivning

Folkbibliotek

Idag finns 18 samarbeten i vilka flera kommuner delar en gemensam katalog och har gemensam cirkulation. Dessa samarbeten omfattar totalt ungefär hälften av landets kommuner och fler samarbeten mellan kommuner verkar vara på gång. Det finns även ytterligare elva samarbeten kring någon form av gemensam webbplats. Andra typer av mediesamarbeten som förekommer över kommungränserna rör sådant som e-bokshantering, fjärrlån och transporter.

Den regionala biblioteksverksamhetens roll i den fysiska medieförsörjningen har ändrats något sedan bibliotekslagen 2014 trädde i kraft. Den kompletterande medieförsörjningen är på väg att fasas ut. Många regionala biblioteksverksamheter fortsätter däremot att på olika sätt stödja transportlösningar. Dessa lösningar främjar lån- och fjärrlån mellan bibliotek inom den egna regionen och ibland även över regiongränserna. Man arbetar också med att på andra sätt stödja samarbeten, avtal och upphandlingar kring exempelvis e-medier. Utmaningar som många i den regionala biblioteksverksamheten ser i framtiden rör frågor kring e-medier, minoritetsspråk och mångspråk.

Skolbibliotek

En relativt ny funktion i många kommuner är skolbibliotekssamordnaren. Denna har en viktig roll för lokal samordning av skolbiblioteksverksamheten och för elevers likvärdiga tillgång till skolbiblioteksservice.  I vår kartläggning har vi funnit att nästan 60 kommuner har denna typ av funktion i någon form.

Vi har identifierat 40 kommuner som har någon form av skolbibliotekscentral till stöd för den egna kommunens medieförsörjning till skolbiblioteken. Det förekommer också olika former av mediecentraler som  riktar sig mer mot lärare och pedagoger på skolorna än direkt mot skolbibliotek.

Företrädare för skolbiblioteksverksamhet ser många utmaningar: Framför allt bidrar bristen på tydliga nationella krav till ojämlikhet. Något som ytterligare bidrar är otydligheten kring vad ett skolbibliotek förväntas vara.

Bakgrund

Under 2018 har Kungliga biblioteket genomfört en kartläggning av folkbibliotekens och skolbibliotekens medieförsörjning. Syftet har varit att få en bättre inblick i hur biblioteken, genom framför allt olika samarbetsformer, löser sina medieförsörjningsbehov. För folkbibliotekens del har vi lagt tonvikten på samarbeten över kommungränser och på regional nivå, medan vi för skolbiblioteken har vi fokuserat på den kompletterande medieförsörjningen.

Här kan du läsa och ladda ner hela rapporten.
På Spaningen, en blogg från det statliga forskningsinstitutet RISE, kan du lyssna på en podd om rapporten, med fokus på skolbibliotekens medieförsörjning.

Enheten för nationell bibliotekssamverkan

Det här inlägget postades i bibliotek, bibliotekssamverkan, folkbibliotek, Rapport, Skolbibliotek och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.