Lägescheck för e-boken

IMG_20160413_103759

Bokträd – Foto: C H Fernold

Nu är det snart maj och e-boksprojektet är i full gång. Vi befinner oss i en fas där vi hämtar in så mycket kunskap och information om e-boksområdet som möjligt. Vi försöker skapa oss en bild av hur e-boksläget ser ut ute på biblioteken, hur arbetet fungerar kring e-boken och framförallt hur arbetet skulle kunna se ut i framtiden. Vilka utmaningar finns och vilka lösningar kan man koppla till dessa.

IMG_20160413_103833

Foto: C H Fernold

För att få en relevant bild av läget har vi  besökt folk-, stads och universitetsbibliotek i till exempel i Knivsta, Huddinge, Luleå, Botkyrka, Malmö för att nämna några. I Luleå och Malmö har vi även haft intensiva, spännande och mycket givande workshops med engagerade personer från både personalstyrkan och intresserade användare. Vi har dessutom haft samtal och djupintervjuer med både bibliotekspersonal, låntagare och andra intressenter, vilket vi kommer att fortsätta under våren. I denna fas har vi med andra ord fokuserat på kvalitativ behovskartläggning, informations- och kunskapsinhämtning.
IMG_20160421_105508

Docent Annika Bergström, Göteborgs universitet & professor Tom Wilson, Högskolan i Borås – Foto: C H Fernold

Vi har även kompletterat arbetet med forskning kring e-böcker och som exempel på detta har vi tagit del av forskningsprojektet E-bokens framväxt i ett litet språkområde: Media, teknologi och effekter i det digitala samhället.” som handlar om bokens faktiska och möjliga effekter för författande, publicering, distribution och användning.  I förra veckan hade vi glädjen att få lyssna till och samtala med docent Annika Bergström (Göteborgs universitet) och professor Tom Wilson (Högskolan i Borås), som båda ingår i forskargruppen för denna studie som finansieras av Vetenskapsrådet.

IMG_20160421_104906

Prof. Tom Wilson, Högskolan i Borås Foto: C H Fernold

Läs gärna mer om studien: 
 
Under våren kommer vi nu att sammanställa och analysera allt material för att sedan se hur vi tar detta vidare. Vi återkommer med en uppdatering när våren har gjort sitt intåg på riktigt. 
Följ oss gärna på twitter: @e_boken
Fram tills dess – läs en e-bok!
/E-boksteamet
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.