Bibblan svarar söker fler operatörer

Gillar du informationssökning och referensarbete? Anställd på ett folkbibliotek? Bibblan svarar_mobilIntresserad av att arbeta med digitala verktyg?

Då är du precis den vi söker! Vi behöver just nu fler operatörer till den nationella digitala referenstjänsten Bibblan svarar, som funnits sedan 2011.

Idag är få beredda att spara sina frågor tills man har tid att gå till biblioteket och Bibblan svarar erbjuder då en möjlighet där man kan ställa sin fråga direkt och få svar inom 1-2 dagar. Bibblan svarar-sajten är responsiv och fungerar lika bra på mobil och surfplatta som på dator. Frågorna kommer från alla håll, från förskolor och från forskare, men många frågor kommer från skolelever, vilket kräver att man kan ge pedagogiska tips och hjälp att komma igång – utan att göra själva skoluppgiften.

Vi får också många frågor som handlar om att identifiera böcker som lästs för länge sedan, så goda kunskaper om barn-, ungdoms- eller vuxenlitteratur är en stor tillgång!

Kungliga biblioteket ansvarar för Bibblan svarar, men har lagt ut drift- och utvecklingsuppdraget på Malmö stadsbibliotek, som ser till att administration och teknik fungerar. I dagsläget medverkar ett 50-tal bibliotek och ca 150 bibliotekarier i tjänsten, men vi vill gärna utöka operatörsnätverket – för att på sikt kunna marknadsföra tjänsten till fler.

Som operatör blir du schemalagd en dag under en 6-veckorsperiod och under denna dag ansvarar du tillsamman med 2-3 kollegor från andra bibliotek för att dagens frågor blir besvarade. Din chef måste vara med på noterna, eftersom biblioteket ska skriva under ett avtal (finns här) och se till att du får tid avsatt för arbetet.

Låter det intressant? Du kan kolla vidare på själva Bibblan svarar-sajten, men även vår blogg Det virtuella samtalet, där det finns manualer för hur man svarar m.m.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Sofia Murray
sofia.murray@malmo.se

Gunilla Fors
gunilla.fors@malmo.se

Malmö Stadsbibliotek, KB:s partner i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget och ansvarig för tjänsten Bibblan svarar.

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan, kb:s partner, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.