Licenser, LIBRIS och lite till

Ett seminarium om informationsförsörjningsstrategier på regional och nationell nivå hölls i Göteborg den 7 oktober av Sveriges depåbibliotek och lånecentral, Kultur i väst och Internationella biblioteket. Deltagarna, bibliotekskonsulenter från södra och mellersta Sverige, gavs information om olika strategier för informationsförsörjning, dess problem och möjligheter.

Libris mm 1Förmiddagen ägnades åt LIBRIS och folkbibliotekens deltagande i samarbetet. Örjan Hellström från Kultur i väst berättade om det LIBRIS-nätverk som under flera år funnits i Västra Götalandsregionen. Nätverket är till för både LIBRIS-bibliotek och de som är intresserade av att bli det. Kultur i väst har bland annat ordnat lokala katalogiseringskurser och gjort en checklista för aspirerande LIBRIS-bibliotek.

Internationella biblioteket har som Kungl.bibliotekets partnerbibliotek ett uppdrag att katalogisera böcker på mångspråk i LIBRIS. Chefen Margareta Lindh berättade att deras katalogisering i LIBRIS ständigt ökar för att nu vara uppe på 50 % av nyförvärvet. I samband med detta lyftes ett behov av ett nätverk för katalogisatörer av mångspråkig litteratur.

Junko Söderman presenterade två enkäter från Internationella biblioteket. De undersökte kunskapen i landets bibliotek om IB:s roll som kompetenscenter för gymnasiebibliotek samt kunskapen om IB:s centrala medieförsörjningsplan.

Eftermiddagens tema var e-medier.

Torsten Johansson, chef för enheten för Dagstidningar, radio och TV på KB, förklarade hur tillgången på dagstidningar på KB har förändrats sedan man slutat med mickrofilmning. Nu när dagstidningarna digitaliseras istället har tidningsförlagen blivit mer måna om sin upphovsrätt vilket gör tillgången till tidningarna mer begränsad. Libris mm 2

Christina Jönsson Adrial avslutade dagen med att öppna ett rundabordssamtal om E-medielandskapet i en framtida nationell biblioteksstrategi. Frågan är viktig och kan kräva lagstiftning för att få sin lösning.

Databaser har inte slagit lika stort på folkbibliotek som på forskningsbibliotek med ett tydligt undantag som utgörs av e-böckerna. Deltagarna efterfrågar en strategisk diskussion som kan leda fram till bättre avtal slutna av SKL. Det finns en kraft i det digitala materialet som inte använd och kommer till nytta.

Christina uppmanar församlingen att formulera vad som ska göras och av vem. De åsikterna skulle sedan kunna göra ett bra underlag till den nationella biblioteksstrategin.

Dokumentation från dagen finns på Sveriges depåbibliotek och lånecentrals webbplats.

/Hilda Androls, handläggare Nationell bibliotekssamverkan

Det här inlägget postades i kb:s partner, LIBRIS, Licenser, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.