Studiebesök på Södertörns högskolebibliotek

Tisdagen den åttonde september var licens- och openaccessgruppen och Anna Lundén, chef för Enheten för Nationell bibliotekssamverkan, på studiebesök på Södertörns högskolebibliotek. Förra året hölls ett tioårsjubileum för den spännande biblioteksbyggnaden, där man vid entrén möts av en guldskulptur i relief i golvet och en svävande läsesal ovanför med ”flygplansfåtöljer” och läsebås inspirerade av Klingon-folket i Star Trek.

IMG_1915

Biblioteket möter nu nya utmaningar. I januari tog högskolan emot sin första kull av blivande poliser och under sommaren 2016 flyttar Röda Korsets Högskola in i nya lokaler ett par stenkast bort. De kommer inte att ha ett eget bibliotek utan kommer att använda Södertörns högskolebibliotek (SHB) och nu ska man hitta praktiska, tekniska och juridiska lösningar för detta.

Syftet med besöket var att få höra hur man arbetar på SHB med mediaförsörjning, publicering och open access (OA). Under förmiddagen hade licens- och openaccessgruppen ett internt möte i ett grupprum i biblioteket. Efter en gemensam lunch på Matmakarna fortsatte vi dagen tillsammans med fyra personer från Södertörns högskolebibliotek: Camilla Hertil Lindelöw, handläggare för publiceringsfrågor, Sara Parmhed, bibliotekarie med ansvar för e-resurser, Anders Fredriksson, bitr. bibliotekschef, och Jan Hjalmarsson, tf. bibliotekschef och enhetschef på Enheten för lärande- och forskarstöd.

IMG_0246

Camilla Hertil Lindelöw och Beate Eellend

Sara och Camilla började med att berätta om förvärvs- och publiceringsverksamheten. I och med polisutbildningen som nyss börjat behöver beståendet förändras något. Bland annat jobbar man just nu med en genomgång för att besluta vilka databaser man ska behålla. I arbetet med detta är man i kontakt med olika institutioner på Södertörn Högskola, men också med Linnéuniversitetet och Umeå universitetsbibliotek. I början av året bytte man från PDA (Patron Driven Acquistion) från Dawsonera till DDA (Demand Driven Acquistition) från EBL. Förlagen ändrar villkoren och priserna ofta, vilket leder till att man måste ändra inställningarna för DDA-utbudet.

SH har en egen publiceringsverksamhet. Flaggskeppsserien är Södertörn Academic Studies. Böckerna säljs via Lightning Source. Alla serier publiceras som open access. En publikationskommitté beslutar vad som ska ges ut och vad som ska ingå i serien. Mer information finns på webbsidan.

På Södertörns högskola ser man positivt på OA- publicering, men det är inget tvingande. Forskarna registrerar sina publikationer i DiVA. Östersjöstiftelsen anslår medel för OA-publicering för projekt som beviljats medel.

IMG_3588

Baltic Worlds är en OA-tidskrift som publiceras av CBEES (Centre for Baltic and East European Studies) vid Södertörns högskola. Den finansieras av Östersjöstiftelsen och distribueras också ut gratis i tryckt form. (http://balticworlds.com/)

Boken Environmental Governance of the Baltic Sea, är den första bok från ett kommersiellt förlag, Springer som även kommer publiceras open access, Finansiellt stöd för dessa kommer från Södertörns högskolas publiceringsfond.

Inför vårt besök förberedde Camilla och Sara ett diskussionsunderlag för hur medieresurserna nyttjas på Södertörns högskola, i förhållande till vad de kostar och i förhållande till de framväxande ekonomiska modellerna runt open access. I underlaget finns statistik över kostnadsfördelningen av e-tidskrifterna både på Södertörn och i hela DIVA-konsortiet, nedladdningar per avtal, statistik över hos vilka förlag SH-forskare publicerar sig och publiceringsmönster för sex olika förlag. Camilla och Sara kommer att berätta mer om vad de har funnit på Konsortieinformationsdagen för deltagarna i BIBSAM-konsortiet den 8 oktober.

TaIMG_0014ck för ett mycket trevligt och givande besök!

Vid pennan Annica Wentzel

Det här inlägget postades i Avtalslicens, Besök, bibliotekssamverkan, BIBSAM, e-förvärv, e-resurs, högskolebibliotek, Licenser, open access. Bokmärk permalänken.