Karin Linder och Krister Hansson utreder nationell biblioteksstrategi

Karin Linder och Krister Hansson

Karin Linder, förbundsordförande för fackförbundet DIK, och Krister Hansson, regionbibliotekarie i Stockholm, har anställts som utredare på Kungl. biblioteket för arbetet med nationell biblioteksstrategi.

Arbetet leds av Erik Fichtelius som tillträdde som nationell samordnare den 1 september.

– Nu går det undan. Regeringsbeslut före semestern och i början av hösten ett kvalificerat sekretariat är ovanligt snabbt i utredningssammanhang, säger Erik Fichtelius, nationell samordnare för biblioteksstrategi. Nu har vi två utredare med brett kontaktnät och som tillsammans har gedigen kunskap om bibliotek, samhällsfrågor, upphovsrätt och digital utveckling. Det ger goda förutsättningar att utforma en biblioteksstrategi med bred förankring i hela bibliotekssverige.

Krister Hansson arbetar sedan 2001 som chef för regionbibliotek Stockholm. Dessförinnan har han bland annat arbetat som chef för lärarhögskolans bibliotek i Stockholm och skolledare i Åmål. Krister Hansson tillträder i början av december.

Karin Linder avgår i november som förbundsordförande för fackförbundet DIK efter sex år på den posten. Hon har tidigare arbetat som samordningsansvarig på Nationalmuseum och med fackliga frågor i Bryssel. Karin Linder tillträder direkt efter DIK:s kongress i november.

Bakgrund

Regeringen beslutade före sommaren att ge KB i uppdrag att föreslå långsiktiga mål och strategier, utifrån bibliotekslagens bestämmelser, för att främja samverkan och kvalitetsutveckling i hela det allmänna biblioteksväsendet samt fortsätta arbetet med att tillgängliggöra e-böcker via den nationella katalogen Libris. Uppdraget ska slutredovisas ska senast den 1 mars 2019.

• Krister Hansson 08-508 31 277
  • Karin Linder 0730-83 08 01
  • Erik Fichtelius 070-884 73 86
  • Peter Axelsson, kommunikationsstrateg, 070-007 33 21
Det här inlägget postades i biblioteksstrategi, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.