Studiebesök på Stockholms universitetsbibliotek

Den 8:e maj var det dags för licensgruppen samt ansvarig handläggare för OpenAccess.se och publiceringsfrågor att bege sig ut på studiebesök igen, denna gång till det nyinvigda Stockholms universitetsbibliotek. Syftet med dagen var att få lära oss mer om hur SUB arbetar med mediaförvärv, publicering och open access-frågor.

IMG_0221Vi blev varmt välkomnade och dagen inleddes med att Marie Lövgren och Andreas Hedström Mace från Avdelningen för publicering berättade om sitt arbete i DiVA. Enligt ett rektorsbeslut från 2006 ska alla forskare vid SU lägga in bibliografisk data för sina publikationer i DiVA. 2014 publicerades 3000 artiklar av SU-anknutna forskare i DiVA, varav ungefär 100 stycken som open access. Två heltidstjänster fokuserar nu på datakvalitetskontroll av posterna i DiVA och årligen utförs bibliometriska analyser av vad som publicerats under året.

SU har ingen uttalad open access-policy. En person på biblioteket hade tidigare ansvar för OA-frågor, men det har nu lagts ut på flera personer och på flera avdelningar. Tio personer i varierande omfattning sysslar nu med olika perspektiv av OA-publicering och licenshantering. Biblioteket har stor potential att hjälpa forskare med OA-publiceringsprocessen, exempelvis kan embargotider läggas in i DiVA, men det finns inget officiellt uppdrag än så länge utan SU:s ledning inväntar Vetenskapsrådets förslag på nationella riktlinjer för öppen tillgång.

IMG_0172

Efter en utredning om hur biblioteket kan ge bättre stöd för doktorander har man bland annat upphandlat en ny leverantör för tryck och spridning av doktorsavhandlingar, vilket Ingela Tång berättade om. Tjänsten tillhandahålls av Publit och har använts sen mitten av januari 2015. Man har även tidigarelagt det första informationsmötet med doktorander till ungefär 6 veckor innan spikdag för att kunna planera tryck och tidsplan. SU har ungefär 250 disputerande per år. Antalet tryckta exemplar av varje avhandling har minskat, inom humaniora trycks ca 25 ex och om fler ex behövs använder man en så kallad ”print on demand”-tjänst. Biblioteket är de som delar ut ISBN. Sedan det nya systemet infördes tillgängliggörs allt fler avhandlingar i fulltext online.

IMG_0138

KB-medarbetare på grönbete

Efter förmiddagspasset tog vi en uppfriskande promenad genom gröngräset på campus. En gemensam lunch intogs och Stora skuggan bjöd på solsken.

Christina Lenz från avdelningen för kommunikation startade igång eftermiddagen med att presentera universitetsförlaget, Stockholm University Press, som nu har ett år på nacken. Allt material som publiceras via förlaget är open access med Creative Commons-licenser. Förlaget har hittills gett ut två böcker samt en tidskrift. De arbetar tillsammans med redaktionsråd inom de olika ämnesområdena och använder sig av en sakkunniggranskning av materialet som ska publiceras. Tryck och produktion görs i samarbete med Ubiquity Press i England. Forskare behöver inte vara affilierade till Stockholms universitet utan forskare från hela världen uppmuntras att publicera hos dem. En utmaning är att forskare tycker det är dyrt, de är vana att publicera i ACTA-serierna gratis. Att publicera en artikel kostar omkring ca 3000 kr och en bok ca 40 000 kr. Produktionstiden är satt till max 12 veckor.

Helena Magnusson, Elin Palm och Lisa Lovén från Avdelningen för media berättade om SUB:s mediestrategier och hur de arbetar processorienterat. De berättade också att man planerar att skriva om SUB:s mediepolicy.

IMG_0149

SUB förvärvar dels via BIBSAM-konsortiet, dels tecknar de egna avtal direkt med förlagen för e-tidskriftspaket, e-böcker och databaser. 83% av mediabudgeten går till e-resurser och resterande 17% till tryckt material. Alla förvärv är behovs- och efterfrågestyrda, det finns inga ämnesbevakare längre. Man menar att biblioteket jobbar med att tillhandahålla tjänster och behöver inte nödvändigtvis äga alla resurser. Biblioteket fokuserar på det snabbaste och mest lönsamma sättet att förvärva, det kan exempelvis vara genom lån och hyra av material. Överlag är studenterna positiva till e-böcker. E-böckerna ledde oss in i en diskussion kring att biblioteket måste ta hänsyn till viss licensproblematik vad gäller fjärrlån, kopiering och upphovsrätt. Ett nytt inköpsförslagsformulär som är gemensamt för fjärrlån och förvärv har just introducerats, detta för att underlätta för användarna. Hittills i år har biblioteket fått in ca 2000 inköpsförslag. Efterfrågan varierar och vissa ämnesområden önskar mer. Två personer arbetar med kurslitteratur.

IMG_0169

Nya spännande studieplatser

Som avslutning fick vi en guidad tur genom de nya fina lokalerna – färre publika datorer efter ombyggnaden kan noteras, istället finns det fler uttag för laddare till egna bärbara datorer och plattor.

Stort tack till SUB för en lärorik dag!

Therese Pietilä

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.