EiRAdagarna 2014

Eiradagarna inleds

Foto: Karin Widin

EiRA, som lånat namn av läkekonstens gudinna, är hälso- och sjukvårdens bibliotekskonsortium för vetenskaplig information i elektronisk form. EiRA arrangerar årligen EiRAdagarna, en ”konferens och mötesplats för alla intresserade av medicinska bibliotek och dess verksamhet”. I år hölls denna konferens den 27:e-28:e mars på ett soligt Lidingö. Deltagarna var drygt hundra stycken och kom framförallt från sjukhusbibliotek, men det fanns även en del deltagare från universitets- och högskolebibliotek. Från Kungliga biblioteket deltog i år Britt-Marie Wideberg och Karin Widin som förhandlar och administrerar BIBSAM-konsortiets medicinska avtal. Programmet innehöll en mängd olika aktuella och intressanta punkter.

Dag ett bjöd på en introduktion till metadata av Miriam Säfström och Miriam Nauri från Kungliga biblioteket. De talade om metadata som en viktig resurs, den moderna tidens olja, och om behovet av att ha en metadata-strategi. Metadatabeslut är verksamhetsbeslut. Efter detta fick vi en introduktion till UX av Johan Berndtsson från inUse och fick lära oss att ”det är bättre att göra något än att göra ingenting alls”. Dagen avslutades med ett samtal mellan Åsa Nilsonne och P C Jersild om skönlitteraturens roll för vetenskap och medicin. Från de många bibliotekarierna i publiken framkom en syn på skönlitteratur som viktig för alla som arbetar inom vården. Nilsonne och Jersild balanserade upp detta med en förhoppning om att intresset för naturvetenskap skulle öka och att naturvetenskapen åter skulle kunna ses som en del av kulturen.

Engagerade seminariedeltagare

Foto: Britt-Marie Wideberg

Dag två inleddes med en inspirerande historia från NU-biblioteket om deras väg till att bli Sveriges första helt digitala sjukhusbibliotek. På detta följde produktpresentationer från några leverantörer (Springer, Studentlitteratur, Elsevier, Swets, EBSCO, LM, WoltersKluwer och BMJ) samt några seminariepass.

Under Eiradagarna hanns det med hela fyra olika seminariepass där man fick möjlighet att fördjupa sig i ämnen som tidskriftsappar, marknadsföring, EBLIP, journal club, Excel, discoverysystem och länkserver med mera. Under seminariepassen och i pauserna fanns gott om utrymme att diskutera och debattera med andra konferensdeltagare. Ett ämne som dök upp ett flertal gånger var hur man hanterat övergången från centralt administrerad länkserver till lokal sådan samt upphandlande och implementerande av discoverysystem. Här fanns flera beröringspunkter med situationen för BIBSAM-konsortiets deltagande institutioner. Marknadsföring och hur man bäst når ut med bibliotekets tjänster var också något som diskuterades på flera av seminariepassen. Frikostigt delades tips och trix mellan deltagarna.

Utställningen på EiRAdagarna

Foto: Britt-Marie Wideberg

Charlotte Åberg från Medicinska biblioteket på Danderyds sjukhus tilldelades EiRAstipendiet 2014. Stipendiet på 10 000 kronor kommer att användas till att åka på UKSG:s årliga konferens som 2014 hålls i Harrogate. Där har stipendiaten tänkt ta del av ”allt det finns att lära om den vetenskapliga publiceringsprocessen och elektroniska informationsresurser inom medicin och vård”.

Sara Lind från Karolinska Institutets Universitetsbibliotek tog med oss på en spännande resa in i framtidens digitala värld och visade på både de möjligheter som redan finns och på de som förmodligen snart kommer att vara tillgängliga.

Konferensen avslutades med att ”the Librarian from hell” intog scenen och gjorde allt för att få oss i publiken att inse att vi måste synas och våga mycket mer om vår profession och våra bibliotek skall ha någon framtid!

Länk till programmet:

Twitter: #eira14

Det här inlägget postades i Avtalslicens, BIBSAM, konferens, Licenser. Bokmärk permalänken.