Nu bygger vi visningsgränssnitt för digitaliserade dagstidningar

Kungliga biblioteket har beslutat att utveckla ett visningsgränssnitt för att tillgängliggöra KB:s dagstidningar digitalt. Arbetet ska genomföras som en del i ett generellt arbete med att utveckla ett visningsgränssnitt för digitaliserat material i Libris webbsök. Tjänsten ska således utvecklas inom ramen för den nationella infrastrukturen. Gränssnittet ska fungera i relation till Libris webbsök som det ser ut idag men även för framtida tjänster.

Mål med projektet:

• På ett sömlöst sätt tillgängliggöra KB:s dagstidningar i nuvarande och kommande versioner av Libris webbsök  (licensierat material kommer enbart vara tillgängligt inom KB)
  • Skapa grund för att visa upp digitaliserat material utöver dagstidningar
  • Tillhandahålla API:er för att möjliggöra åtkomst till materialet för externa aktörer
  • Undersöka värdet av att kombinera metoderna agil utveckling och Lean UX för att effektivisera utvecklingsprocessen i detta och kommande utvecklingsprojekt
  • Undersöka användbarheten i underliggande data med syfte att på sikt förbättra metadata och öka möjligheten att göra mer sofistikerad sökning

Processen
För att effektivisera processen och dra lärdomar av användarnas beteende kommer vi utveckla en minimal viable product (MVP) i direkt anslutning till KB:s mikrofilmsläsesal. En MVP är den första versionen av en produkt som gör det möjligt att snabbt testa idéer och lära sig användarnas behov och drivkrafter med minsta möjliga insats. Det är ett arbetssätt som utgår från den iterativa processen bygga-mäta-lära dvs man börjar med att sätta upp en hypotes, tar fram den enklaste designen för att testa hypotesen, testar därefter snabbt designen på potentiella användare, får insikter och itererar på nytt. En MVP gör det därför möjligt att snabbt säkerställa att vi är på rätt väg genom att iterera designen utifrån lärdomar om hur användaren beter sig. MVP:n kommer under kort tid (ca 1 vecka) utvecklas iterativt tillsammans av projektgruppen på plats i mikrofilmsläsesalen för att snabbt få återkoppling av potentiella användare. Vecka 43 plockar vi med oss papper, pennor, post-its, datorer och idéer ner i mikrofilmsläsesalen och arbetar direkt tillsammans med användarna.

Arbetet genomförs i form av workshops i tvärfunktionella team med kompetens från Librisavdelningen, Biblioteksavdelningen och Audiovisuella medier.

Gränssnittet ska vara färdigt att tas i bruk andra kvartalet 2014.

Vi kommer att informera om projektet löpande på Librisbloggen.

För mer information kontakta Johanna Olander, projektledare Libris (fornamn.efternamn@kb.se).

Det här inlägget postades i dagstidning, digitalisering, gränssnitt, LIBRIS. Bokmärk permalänken.