Ny bibliotekslag – Lagrådsremissen är klar

Idag kom Lagrådsremissen över Ny bibliotekslag.  Den nya bibliotekslagen blir på en rad punkter tydligare än den nuvarande lagen och man har tagit intryck av KB:s remissyttrande på flera punkter. Fortfarande saknas dock en paragraf om uppföljning av lagens tillämpning.

Ett förtydligande är till exempel att alla kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet. Det räcker således inte att hänvisa till kulturplaner och verksamhetsplaner. Kungl. biblioteket (KB) kommer troligen att få ett utökat uppdrag att tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna följa upp hur de biblioteksplaner som antagits har utformats och hur de används. Kravet på skolbibliotek är nu också inskrivet i bibliotekslagen.

Den myndighet som regeringen bestämmer (kanske KB?) ska ha en nationell överblick över och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet.

/Christina Jönsson Adrial, chef Avdelningen samordning och utveckling

Det här inlägget postades i bibliotek, Bibliotekslag, Lagrådsremiss, Utvidgat uppdrag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.