Gemensam databas för biblioteksstatistik och verktyg för användarundersökningar

Rapport från första mötet med KB:s nya expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling

Att arbeta för en gemensam statistikdatabas för biblioteksstatistiken var en av de många frågor som diskuterades när KB:s s nya expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling hade sitt första möte i Stockholm den 7 mars 2012. Tanken med statistikdatabasen är bland annat att fler aktörer ska kunna göra statistiska körningar som passar dem.

Inga exakta områden, än…

Gruppen har än så länge inte bestämt exakt vilka frågor som den ska arbeta med. Det första mötet inriktade sig på att de nya medlemmarna skulle få lära känna varandra och att alla skulle få presentera sig och de frågor man vill att gruppen ska arbeta med.

Indikatorer och uppdragsgivarens förväntningar

Det gällde till exempel behovet av indikatorer och statistikstandarder som är gemensamma för olika typer av bibliotek. Frågan är också hur man ska kunna mäta och utvärdera biblioteksverksamhet utifrån uppdragsgivarens syfte och förväntningar på biblioteken. Hur mäter man till exempel kvaliteten i ett evenemang?

Hur utvärdera e-resursanvändning

Frågan om hur man utvärderar e-resurser på ett meningsfullt sätt kommer också att bli mer angelägen i takt med att e-resurs användningen ökar och bibliotekens fysiska besöka många gånger minskar i takt med detta. Även ett förslag om att skapa standardiserade verksamhetsutvärderingsinstrument togs upp.

Kvalitetsseminarium

Ytterligare förslag som togs upp vara att ordna ett större seminarium kring bibliotek och kvalitet, gärna i samarbete med någon annan organisation eller aktör på området. Det diskuterades också om gruppen borde kommunicera utåt genom att skriva debattartiklar i pressen i ämnet.

Ny grupp, gammalt ämne

KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling är inte en helt nyinrättad grupp, tanken är att gruppen tar vid där den expertgruppen för statistik avslutade sitt arbete under hösten 2011.

Kontinuitet i grupparbetet

Tre av den nya gruppens medlemmar satt även med i den gamla gruppen vilket borgar för kontinuiteten bakåt mot den förra gruppens arbete. Ett förslag som kom upp var också att bjuda in hela eller delar av den gamla gruppen för dialog.

Följ gruppens dokumentation

Läs mer om gruppen och dess medlemmar.
Följ expertgruppens mötesprotokoll på denna sida eller som RSS-flöde.

Det här inlägget postades i Kvalitet, statistik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.