Nationell plattform för folkbibliotekens distribution av e-böcker

Viktigaste uppgiften på KB:s workshop om biblioteken, e-böckerna och framtiden

En teknisk plattform för distribution av e-böcker för folkbiblioteken. Det är ett av de främsta önskemålen som framkom när Kungliga bibliotekens avdelning för Nationell samverkan höll en workshop på temat biblioteken, e-böckerna och framtiden den 28 februari 2012. I workshopen medverkade ett tiotal företrädare för folkbibliotek från södra Sverige.

Bakgrunden till workshopen är att KB:s avdelning för Nationell samverkan behöver fördjupa sina kunskaper i folkbibliotekens och låntagarnas behov och önskemål när det gäller e-boksfrågan.

Workshopen var också en uppföljning på den e-boksutredning som avdelningen genomförde tillsammans med biblioteksföreningen, och som publicerades under hösten 2011.  Under den kommande våren kommer avdelningen att gå vidare med att samla aktörer inom branschen för ett rundabordssamtal.

Förutom önskemålet om en nationell plattform för distribution av e-böcker framkom ytterligare ett antal frågor/området som workshopens deltagare gav hög prioritering.
Det var allas åsikt att e-böcker inte bör behandlas på samma sätt som fysiska böcker och att det bör finnas ett nationellt e-bibliotek i Sverige. Det bör också finnas någon form av nationellt lånekort som säkerställer att alla i Sverige får samma tillgång till e-böcker och andra digitala resurser. Detta skulle kunna innehålla någon form av nationellt basutbud, exempelvis baserat på förlagens backlist-böcker och att den litteratur som Kulturrådet ger förlagsstöd skulle kunna omfattas av någon form av bibliotekslicens.

För att genomföra detta behövs ett nationellt bibliotekskonsortium som förhandlar, tecknar avtal och som kan vara en stark förhandlingspart, detta ansågs vara en förutsättning för en fungerande plattform. Det ska dock poängteras att detta arbete bör ske i nära samverkan med företrädare för förlag, författare, distributörer och andra kommersiella och icke-kommersiella aktörer på området.

Det framkom också önskemål om en gemensam bibliotekskatalog och ytterligare krav på utveckling av Libris-katalogen som bör anpassas mer efter folkbibliotekens behov och förses med ytterligare tjänster.

En annan fråga som diskuterades var att digitaliseringen av förlagens backlist skulle kunna finansieras genom en förskottsmodell. Den skulle gå ut på att om digitalisering av förlagens backlist-litteratur kunde finansieras med offentliga medel s skulle detta medföra en bibliotekslicens för dessa böcker.

Det diskuterades också livligt kring frågor om bibliotekens behov av att äga och/eller kontrollera e-boksfilerna för att distributörer inte ska kunna ändra i eller ta bort böcker som av en eller annan anledning inte anses passande.

Vi på KB tackar deltagarna för en intressant och givande halvdag i e-bokens tecken. Fortsättning i e-boksfrågan följer.

Det här inlägget postades i E-boksutredning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nationell plattform för folkbibliotekens distribution av e-böcker

1. Pingback: Det där med eböcker…workshop på KB | Anns agenda

2. Pingback: Vad är en halvdagsorkshop på KB…. « Länsbibliotek Gävleborg Uppsala – här och nu och blicken framåt!