Gävle – studiebesök en dag i juni

Tidigt på morgonen den 1 juni samlades Kungliga bibliotekets enhet för Nationell bibliotekssamverkan på Stockholms Central med målet inställt på Gävle för studiebesök på både Högskolebiblioteket i Gävle och Gävles Stadsbibliotek. Trots att vinden ven kallt runt oss på perrongen var vi glada över att byta en dag på kontoret mot en inspirerande dag av nya möten, miljöer och verksamheter.

Jubileumskasse från Högskolan i Gävle

Jubileumskasse från Högskolan i Gävle, foto: Carina Heurlin Fernold

Maivor Hallén, bibliotekschef på högskolebiblioteket tillsammans med medarbetarna Egon Nilsson, Per Falk och Karin Meyer Lundén tog emot oss i den högteknologiska Krusenstjerna-salen i biblioteket. Maivor inledde med att presentera högskolans historia – högskolan 40-årsjubilerar i år! – och nuvarande verksamhet, därefter berättade Egon om sina personliga erfarenheter av utvecklingen inom högskolebibliotekets övergång till elektroniska tidskrifter och databaser.

Karin berättade i sin tur bland annat om hur biblioteket uppmanar sina forskare att publicera sina artiklar med öppen tillgång och hon visade också exempel på publikationer som forskare gett ut på högskolans eget förlag. Avslutningsvis demonstrerade Per hur sökfunktionen Ebsco Discovery Service förenklat för studenter, forskare och bibliotekarier när de söker i det elektronska beståndet.

Högskolan i Gävle, interiör från biblioteket

Högskolan i Gävle, biblioteket, foto: Maria Zetterström

Därefter fick vi en rundvisning i bibliotekslokalerna, inklusive ett stopp i Stig Dagerman-hörnan och en inblick i hur skrivarverkstaden för akademiska uppsatser fungerar, en tjänst som är mycket populär bland studenterna.

Högskolan i Gävle, biblioteket

Högskolebiblioteket i Gävle, foto: Maria Zetterström

På väg från HiGs rymdskeppsliknande biblioteksbyggnad fick vi tillfälle att se både lärkträfasadens vackra patinering och det energibesparande sedumtaket.

Redan under lunchen på Silvanum började vår eminenta guide från Högskolan i Gävle berätta både om Silvanum och om Gävles historia. Sedan fortsatte guidningen utomhus och förutom att vi fick se många vackra Gävlevyer och skulpturer i parkerna fick vi höra intressanta, tänkvärda och skrämmande fakta om staden.

Gävle stadsbibliotek

Gävle stadsbibliotek, foto: Carina Heurlin Fernold

Precis enligt tidsplanen kom vi fram till Gävles stadsbibliotek. Erica Embretsen Almer och Elina Latomaa och de andra tog emot oss med fika och inspirerande presentationer. Rundvandringen i biblioteket fokuserade på musikverksamheten med den Blå scenen, barnbokssatsningen och hur mångspråksfrågan hanteras.

Bokryggar i ungdomsverksamheten

Böcker i ungdomsverksamheten, foto: Carina Heurlin Fernold

Och vår chef Anna Lundén blev intervjuad av Erica Embretsen Almer, Kultur & fritid Gävle, under rubriken Kungliga biblioteket lyssnar in Gävle!

Inför intervjun som Erica Embretsen Almer gjorde med Anna Lundén

Inför intervjun som Erica Embretsen Almer gjorde med Anna Lundén, foto: Carina Heurlin Fernold

Nöjda och lite trötta efter den händelserika dagen avslutade vi med middag vid stora torget.

Året-runt-bock i Gävle

Året-runt-bock i Gävle, foto: Maria Zetterström

/Maria Zetterström, Carina Heurlin Fernold, Britt-Marie Wideberg och Anna Lundén, Enheten för nationell bibliotekssamverkan

Det här inlägget postades i Besök, BIBSAM, folkbibliotek och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.