Nationella utbildningsinsatser under 2016

Under 2016 samordnade KB utbildningar, kurser och seminarier för nästan 1 700 deltagare från Sveriges bibliotek vid cirka 30 olika tillfällen för att bidra till ökad samverkan inom biblioteksområdet nationellt. Flertalet arrangemang sker i samarbete med andra organisationer som exempelvis Digisam, SWE-CLARIN och universiteten i Stockholm, Uppsala, Linköping och KTH, samt det EU-stödda Preforma Open Source Workshop. Det har även hållits arrangemang som en del av den europeiska kampanjen Get Online Week där alla som arbetar för ökad digital delaktighet kan delta. KB var en av över 130 aktörer och arrangerade föreläsningar om bl.a fjärracces av SVT-produktioner.

Samarrangemangen med andra organisationer samlade nästan 45 % av det totala antalet deltagare under 2016.

Symposium Open APC Sweden, 25 november 2016. Foto: Mikael Uveskog, KB

De kurser KB har arrangerat på egen hand är Grundkurs i katalogisering och introduktion till Librissystemen, Grundkurs i ämnesordskatalogisering i Libris, samt Grundkurs i katalogisering av äldre tryck. Dessa tre kurser hölls vid 10 tillfällen under året. Inom Deweyområdet har både en introduktion och en fördjupningskurs hållits vid 5 tillfällen.

Grundkurs i katalogisering, 9-11 november 2016. Foto: Fredrik Nyström, KB

E-lärande är ett område med utvecklinspotential. Ett första initiativ producerades under 2016 då KB lanserade en film om Sveriges officiella biblioteksstatistik. Syftet med filmen är att ge en snabb introduktion till ifyllandet av enkäten.

Som en jämförelse visas utvecklingen över tid i tabellen nedan när det gäller deltagare inom de nationella utbildningsinsatsernas olika områden:

1. Området Libris inkluderar även Libris inspirationsdagar.
  2. Inkluderar Get Online Week 2016. Tidigare år har KB t.ex arrangerat Myndighetsträff om e-plikten med fokus på teknik, Hitta källorna i arkiv och bibliotek, Seminarium om kompetensfrågor, Alla pratar UX – konferens om användarvärde, engagemang och digital arbetsmiljö.
  3. Sammarbeten under 2016 är t.ex MOA 2016 som arrangerades tillsammans med SUB, Kulturarvet som ettor och nollor, som var ett arrangemang tillsammans med RA, samt Symposium Open APC Sweden, som arrangerades tillsammans med RJ, SUB, UUB, LiUB och KTH.
Det här inlägget postades i bibliotekschef, bibliotekssamverkan, Dewey, digital delaktighet, Evenemang, konferens, konferenser/kurser, Kungliga biblioteket, Okategoriserade, samverkan. Bokmärk permalänken.