Konsortieinformationsdagen 2016

Höstens konsortieinformation 2016 ägde rum i Hörsalen på Kungliga biblioteket den 5 oktober. I år bestod den av två halvdagar. Förmiddagens program handlade om open access och ”off-setting”-modeller och hade bibliotekschefer som målgrupp, medan eftermiddagens program fokuserade på omförhandlingarna – i år hela 23 stycken!

Foto: Karin Widin

Förmiddagen hade samlat 38 deltagare och inleddes med en välkomsthälsning av Wilhelm Widmark, ordförande för Bibsamkonsortiets styrgrupp och överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek.

Robert van der Vooren från nederländska VSNU höll en presentation om hur de har använt förhandlingarna om ”big deals”-avtal med de större förlagen som ett verktyg för att uppnå open access. Grundtanken är hämtad från Ralph Schimmer vid Max Planck Digital Library i Tyskland, som menar att det redan finns tillräckligt med pengar i systemet för att möjliggöra en övergång till open access-publicering.

img_2006

Foto: Annica Wentzel

Därpå följde en paneldiskussion som modererades av Wilhelm Widmark med många intressanta synpunkter från Göran Blomqvist, VD Riksbankens Jubileumsfond, Jonas Gilbert, bibliotekschef Södertörns högskola, Anna Lundén, enhetschef KB som Robert van der Vooren fick kommentera.

Britt-Marie Wideberg, KB, och Wilhelm Widmark höll en presentation om Springer Compact, ett pilotavtal som innebär att deltagande organisationers forskare kan publicera sina artiklar öppet tillgängligt i mer än 1 650 av Springers hybridtidskrifter.

img_2009

Foto: Annica Wentzel

Thomas Neidenmark, SUB, fortsatte med att presentera en utvärdering av hur Springer Compact hittills har använts på Stockholms universitet. De forskare som redan har kunnat publicera under den nya modellen är mycket positiva. Det har minskat den tid de behöver lägga på administration av publiceringen, samtidigt som det leder till att deras forskning nu når en bredare publik fortare.

Beate Eellend, KB, berättade om Open APC Sweden, ett samarbete mellan KB och svenska lärosäten, som inlett en pilotstudie för att undersöka möjligheterna att etablera en öppen nationell databas över kostnader för författaravgifter, s.k. Article Processing Charges (APC). Mer information finns här: http://www.kb.se/openaccess/Open-APC-Sweden/ och rapporten här: http://www.kb.se/dokument/open%20access/APC_2016_161013.pdf

Förmiddagen avslutades med att Wilhelm Widmark, ordförande Bibsamkonsortiets styrgrupp, SUB, berättade om status för de långsiktiga förhandlingarna med Elsevier.

Foto: Karin Widin

Eftermiddagens programpunkter var tillgängliga både på plats, i Hörsalen på KB, och via videolänk. På plats fanns 45 deltagare och på länk ytterligare 46. Fokus var årets omförhandlingar, och licenshandläggarna presenterade status för de 23 förhandlingar som äger rum i år.

Annica Wentzel, KB, informerade om ConsortiaManager, som är det verktyg som används av både handläggare och deltagare i arbetet med de licensierade resurserna.

Precis som under förmiddagen presenterades arbetet med Springer Compact och Open APC Sweden.

Laurent Fournier, KB, berättade om text- och datautvinning (eng. text and datamining/TDM), EU och licensavtal och hur juridiken kan underlätta detta. För information om detta, läs gärna de artiklar som publicerats tillsammans med Jonas Holm, jurist vid SUB, på bloggen Open Access i Sverige: http://openaccess.blogg.kb.se/2016/09/29/tdm-eu-licensavtal-del1/  Han berättade också om Creative Commons-licenser och Open Access: http://openaccess.blogg.kb.se/2016/09/16/vilken-cc-licens-for-oa/

Daniel Albertsson, SLU, informerade om arbetet med Project Counter, där release 5 ska börja implementeras under 2017. En viktig nyhet är ett format för Year of Publication, så att statistik kan skäras mot publiceringsår.

Till slut informerade Christian Linders, KB, om resultatet av den enkät som gick ut till deltagare i JUSP-piloten. Status för JUSP just nu är att konsortiet har fortsatt tillgång fram till slutet av 2016 och att förhandlingar pågår med Jisc för en förlängning, i avvaktan på att statistikfunktionen i ConsortiaManager utvecklas så att en jämförelse kan göras mellan de två systemen.

Det här inlägget postades i Avtalslicens, bibliotekschef, BIBSAM, e-förvärv, e-resurs, Evenemang, konferens, Kungliga biblioteket, Licenser, open access. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konsortieinformationsdagen 2016

1. Pingback: Boosting Open Access – First Evaluation of the Springer Compact agreement in Sweden | Open access i Sverige