Arbetsgrupper för praxis och konstnärlig output i SwePub

Hösten 2015 publicerades Nationella riktlinjer för beskrivning av vetenskaplig output, Svensk indelning av vetenskaplig output och formatspecifikationen SwePub MODS 2.6.

Innan publicering förankrades dokumenten hos Vetenskapsrådet inom Nationell styrgupp för forskningsinformation (NSFI) och Kommittén för konstnärlig forskning.

swepub_KLAR

Nu är det dags för en revidering av dessa dokument utifrån nya behov, kommentarer och önskemål som SwePub-projektet tagit emot under tiden. För att förankra revideringen på lärosätesnivå har vi bjudit in representanter från olika lärosäten till två arbetsgrupper: Arbetsgruppen för praxis och format (Praxisgruppen) samt Arbetsgruppen för konstnärlig output. I respektive arbetsgrupp ingår även en representant från Vetenskapsrådet för att förankra behoven på nationell nivå.

Vid formeringen av dessa arbetsgrupper har Swepub-projektet tagit i beaktande att det finns en god representation för olika ämnesdiscipliner, publikationsdatabaser samt lärosäten. Några av deltagarna är redan bekanta med praxisarbetet sedan tidigare men för att utvidga förankringen har flera nya lärosätesrepresentanter tillkommit. Arbetsgrupperna är ännu inte helt klara och några fler ledamöter kan tillkomma.

Arbetsgrupperna ingår i Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling under Gruppen för SwePub.

Praxisgruppen

• Henrik Aldberg, systemutvecklare, Vetenskapsrådet
  • Håkan Andersson, redaktör, Linköpings universitetsbibliotek
  • Kristoffer Antonsson, bibliotekarie, Sveriges lantbruksuniversitet, biblioteket
  • Tuija Drake, sammankallande, SwePub, Kungliga biblioteket
  • Urban Ericsson, projektledare för DiVA, Uppsala universitet
  • Mikael Graffner, bibliotekarie, Lunds universitetsbibliotek
  • Greta Linder, bibliotekarie, Södertörns högskola, biblioteket
  • Jessica Lindholm, teamledare, Chalmers tekniska högskola, biblioteket
  • Nadja Neumann, förlagsredaktör, Karlstad universitetsbibliotek
  • Joakim Philipson, metadataexpert, Kungliga biblioteket
  • Helena Stjernberg, bibliotekarie, Malmö högskolas bibliotek

Praxisgruppen kommer att se över:

1. Beskrivningen av vetenskaplig output i syfte att svara mot nationella analysbehov
  2. Formatet SwePub MODS i syfte att leverera metadata enligt påpekade behov
  3. Indelningen av Publikationer och Konferensoutput
  4. Definitioner av outputtyper

Arbetsgruppen för konstnärlig output

• Sven Bjerstedt, vicedekan, Lunds universitet
  • Kristoffer Bäckström, handläggare, Luleå tekniska universitet, biblioteket
  • Camilla Damkjaer, ledamot i Kommittén för konstnärlig forskning, Vetenskapsrådet samt forskarutbildningsansvarig vid Stockholms konstnärliga högskola
  • Tuija Drake, sammankallande, SwePub, Kungliga biblioteket
  • Olof Halldin, bibliotekschef, Stockholms konstnärliga högskola, biblioteket
  • Klemens Karlsson, bibliotekschef, Konstfacks bibliotek, DiVA:s stategigrupp
  • Annika Åkerblom, forskningshandläggare, Kungl. musikhögskolan
  • Johan Öberg, forskningsrådgivare, Göteborgs universitet

Arbetsguppgifter

Arbetsgruppen för konstnärlig output kommer att se över:

1. Om profilen för konstnärlig output täcker behoven av att beskriva konstnärlig output eller om det finns något som behöver förtydligas eller läggas till.
  2. Om det finns behov av att justera indelningen av konstnärlig output.

Uppstartsmöten

Båda arbetsgrupperna startar den 23 respektive den 24 augusti. Därefter kommer grupperna att träffas ytterligare en gång till under hösten för att sedan avsluta revideringsarbetet vid årsskiftet 2016-2017 med en remissrunda.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.