Resumé av bibliotekschefsmötet 22 november

Den 22 november var det alltså dags för bibliotekschefsmötet i KBs regi. Konferensen, som inleddes med ett mingel redan kvällen innan, hade ett fullspäckat program och ett 130-tal deltagare.

Gunilla Herdenberg Foto: Elisabet Ahlqvist

Riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg inledde dagen med att hälsa alla deltagare välkomna. Nytt för i år var att alla bibliotekstyper fanns representerade, allt enligt det utökade regeringsuppdraget. Precis som tidigare ska KB vara en tydlig samverkanspart för högre forskning men nu även för alla offentligt finansierade bibliotek i Sverige.

Elsebeth Tank Foto: Elisabet Ahlqvist

Dagens keynote-speaker Elsebeth Tank som under rubriken ”Modernt ledarskap och moderna bibliotek utifrån praktiska och teoretiska perspektiv” talade om ledarskap, både sitt eget och andras, utifrån olika teoretiska och praktiska perspektiv. Elsebeth Tank betonade även  vikten av en väl fungerande ledningsgrupp.

Se Gunilla Herdenbergs inledning och Elsebeth Tanks presentation.

Gunilla Herdenberg, Lars Burman, Kerstin Norén, Elsebeth Tank & Angela Zetterlund Foto: Elisabet Ahlqvist

Elsebeths Tanks anförande låg sedan till grund för en paneldiskussion med Riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg, Kerstin Norén (Högskolan Väst), Lars Burman (Uppsala Universitetsbibliotek) samt Elsebeth Tank. Angela Zetterlund (Linnéuniversitetet), ledde samtalet.

Ordföranden i styr- & expertgrupperna Foto: Elisabet Ahlqvist

Konferensens deltagare fick även möjlighet att ta del av arbetet i KBs inflytandestruktur; först under en utfrågningen av alla expert- och styrgruppers ordföranden på scen; sedan under ”öppet hus” som tog vid efter lunch.

Se paneldiskussionen och utfrågningen av alla ordföranden i expert- och styrgrupperna.

Konferensens sista del utgjordes av presentationer av två KB-finansierade projekt. Först ut var: Välkommen till orden! som är ett samarbete mellan Stockholms universitetsbibliotek och Bibliotek Plattan. Det syftar bland annat till att undersöka möjligheten att utveckla biblioteket som scen. Hur kan vi utvärdera och utveckla programverksamheten i respektive bibliotek i relation till besökarnas låne- och läsvanor? Vad betyder det att biblioteket är en arena för demokrati och hur möjliggör man delaktighet? Eva Enarson (SUB), Petra Strömbäck och Ingalill Rydberg (Bibliotek Plattan) presenterade sitt arbete.

Heart to Change är ett projekt, lett av Lotta Åstrand (Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket) och Elisabet Ahlqvist (KB), där organisatorisk och planerad förändring från ett biblioteksperspektiv utforskas och beskrivs. Projektet lyfter fram goda exempel och  pekar på centrala framgångsfaktorer som stöd för ett medvetet förändringsarbete på bibliotek. Hela projektrapporten finns att läsa på KBs webb.

Se presentationen av ovan nämnda projekt.

Riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg rundande sedan av dagen med att hälsa berörda välkomna till nästa års bibliotekschefsmöte, som äger rum den 21 november 2013.

Det här inlägget postades i bibliotek, Bibliotekschefsmöte, Inflytandestruktur, konferenser/kurser, Nationalbibliotek, Utvidgat uppdrag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Resumé av bibliotekschefsmötet 22 november

1. Pingback: 2012 | bibliotekssamverkan