Löpa linan ut – Bibliotekschefens strategiska modell för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter

De regionala biblioteksverksamheterna i Sörmland, Gävleborg, Örebro och Östergötland har tagit fram en skrift om att implementera FN:s konvention om barnets rättigheter på bibliotek. Den sprids med hjälp av bidrag från Kungliga biblioteket.

Varför en skrift om barnkonventionen för bibliotek?

Illustration: Errol Tanriverdi, Regionbibliotek Östergötland

Barnkonventionen blir lag 1 januari 2020 och konventionens 54 artiklar skrivs in i den svenska lagstiftningen. Det betyder att domstolar och andra rättstillämpare i högre grad kommer att ta hänsyn till barnets rättigheter. Det betyder att biblioteken, som all offentlig verksamhet, måste fatta beslut som tar hänsyn till barnets eller barnens bästa (artikel 3 i barnkonventionen). För att kunna göra detta behöver biblioteken kunskapsstöd och fortbildning.

Vem ansvarar för att barnkonventionen genomförs?

Barnkonventionen berör alla delar av bibliotekets verksamhet, inte bara barnbiblioteksverksamheten. Det är chefen som är ytterst ansvarig för att barnkonventionen genomförs och på biblioteket. All personal behöver ha kännedom om innehållet i barnkonventionen och kunna tillämpa den i sitt vardagliga arbete. Som ett stöd till bibliotekens chefer har skriften Löpa linan utchefens strategiska modell för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter tagits fram.

Vad innehåller Löpa linan ut?

Skriften innehåller en strategisk modell i åtta steg som hjälper som hjälper chefen att planera och genomföra en implementering av barnkonventionen i hela verksamheten. Den är en slags taxonomi där chefen tar ett steg i taget. Löpa linan ut innehåller tips på olika metoder och material som är användbara i processen. Skriften är användbar inom fler branscher än biblioteksbranschen. Löpa linan ut har tagits fram av de regionala biblioteksverksamheterna i Sörmland, Gävleborg, Örebro och Östergötland i samarbete med folkbibliotekschefer från respektive län.

Var finns skriften att få tag på?

Med hjälp av Kungliga bibliotekets spridningsstöd och landets regionala biblioteksverksamheter har den tryckta skriften delats ut till samtliga chefer för folkbibliotek i landet. Skriften finns även digitalt att läsa eller skriva ut, länken hittar du längst ner på den här sidan. Löpa linan ut har översatts till engelska. Den översatta versionen kommer att finnas tillgänglig digitalt under våren. Skriften kommer att presenteras som Poster på årets IFLA-kongress i Athen den 26-27 augusti 2019.

Löpa linan ut – Digital verision

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.