Världens bibliotek

Nu är betaversionen släppt! På webbplatsen Världens bibliotek finns e-böcker och ljudböcker på flera språk, än så länge på arabiska, persiska, somaliska, tigrinska, bosniska och kroatiska. Tjänsten innehåller böcker både för barn och vuxna, såväl skön-som facklitteratur.

Alla som befinner sig i Sverige har tillgång till Världens bibliotek. Efter att ha registrerat sig som användare, med e-postadress och lösenord, så har man obegränsad tillgång till att strömma den litteratur som finns. Adressen är: https://www.varldensbibliotek.se/

Världens bibliotek är ett samarbete mellan Det kungliga biblioteket i Danmark, Nationalbiblioteket i Norge och Kungliga biblioteket i Sverige. Inom samarbetet har ansvariga för de mång-/flerspråkiga lånecentralerna förhandlat fram nordiska licenser som innebär att innehållet är tillgängligt för alla invånare i Norge, Danmark och Sverige. Projektet har drivits med medel från Nordiska Ministerrådet under perioden 2016-2018

I Danmark är tjänsten i drift sedan tidigare då man tillgängliggjort film och musik, men den 13 juni 2018 gjordes en nylansering inom projektet när man gick över till att fokusera på e-böcker och ljudböcker (och därmed avslutades film- och musikdelarna). I Norge har man precis som i Sverige lanserat en betaversion.

Nu undersöks det inom projektet hur den fortsatta organisationen och samarbetet länderna emellan ska se ut framåt och hur fler nordiska länder ska kunna delta. Projektet i sin nuvarande form avslutas till sommaren 2019, då tjänsten Världens bibliotek kommer att lanseras i samband med en konferens. Håll utkik!

Glädjande nog har Malmö stadsbibliotek tillsammans med Stockholms stadsbibliotek som medsökande, sökt och fått bidrag från Kulturrådet inom Stärkta bibliotek för att fortsätta utveckla betaversionen och fylla tjänsten med mer innehåll utifrån kommunernas behov.

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan, E-böcker, e-förvärv, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Världens bibliotek

1. Karin Jonsson Sandström skriver:

Wow, vad bra grej! Finns det tryckt informationsmaterial att beställa hem? Foldrar/affischer? Vill gärna tipsa mina låntagare!

• Marja Haapalainen skriver:

Så roligt att du är intresserad av att marknadsföra Världens bibliotek! Vi har inte hunnit ta fram material ännu. Officiell lansering kommer att äga rum i april/maj 2019.
      Senast till dess planeras det att finnas marknadsföringsmaterial.