Medicinska bibliotekskonferensen 24-25 april på Skepparholmen

Den Medicinska bibliotekskonferensen ägde rum den 24-25 april på Skepparholmen Nacka, som visade sig från sin bästa sida med strålande solsken och glittrande vatten – åtminstone då och då, för ibland föll istället regnblandad snö. Från licensgruppen på KB deltog Christian Linders.

Skepparholmen Konferens

Den Medicinska bibliotekskonferensen hölls på Skepparholmen. Foto: Christian Linders

Det var två dagar med föreläsningar, parallella sessioner, postrar och utställare. Detta var tredje året konferensprogrammet tagits fram som ett samarbete mellan Eira och de medicinska universitetsbiblioteken, som turas om att arrangera konferensen. I år var Eira arrangör. Ett hundratal deltagare från olika bibliotekstyper deltog i konferensen och 13 förlag/agenter ställde ut och berättade om sina produkter. Den vackra miljön användes bland annat för promenadprat – intressanta diskussioner på stigarna runt konferensanläggningen.

Leo Appleton från London University höll en inledande presentation om hur användarnas erfarenheter (UX/User experience) kan användas som ett underlag i samband med ombyggnad eller design av bibliotekslokaler. Det finns en mängd olika tekniker att göra detta på – allt ifrån rena observationsstudier av hur biblioteket används till sådant som ”touchstone tours”, då användare får ge sin egen syn på ”sitt” bibliotek och användningen av det.

Det var stor bredd i föreläsningar och sessioner, med ämnen som visuell presentationsteknik, systematiska översikter, altmetrics, kvalitetsarbete och de tekniska frågor som dyker upp när biblioteksresurser ska tillhandahållas. Det var också workshops och diskussionstillfällen, och en Publishers’ Corner då leverantörer fick presentera någon eller några produkter.

Beate Eellend, samordnare för öppen tillgång på Kungliga biblioteket, höll en presentation om vad ett öppet vetenskapssystem innebär och hur omställningen till ett öppet tillgängligt publiceringssystem kan bidra till en likvärdig informationsförsörjning inom hälsa och sjukvård. Beate tog bland annat upp att behovet av likvärdig tillgång till specialiserad kunskap inom sjukvården skapar hisnande kostnader för prenumerationer av vetenskapliga tidskrifter. I dagsläget finns en oklar bild över de totala kostnaderna för vetenskaplig publicering, inklusive open access.

Bland de mer allmänna punkterna pratade läkaren Christian Unge om sitt yrkesliv och sitt författarskap.

/Christian Linders

Presentationsmaterial

Länkar till presentationerna finns här: https://sites.google.com/view/medbib2017/posters-och-presentationer.

Det här inlägget postades i konferens och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.