UKSG:s 40:e konferens i Harrogate, England

Harrogate Convention Centre. Foto: Annica Wentzel

UKSG har i 40 år arrangerat en stor konferens för bibliotekarier, förläggare och mellanhänder som arbetar med e-resurser. Konferensen består av föreläsningar, en stor leverantörsutställning och sociala evenemang. I år ägde konferensen rum den 10-12 april i Harrogate, England med över 900 delegater, framför allt från Storbritannien, norra Europa och USA. Från Kungliga biblioteket (KB) deltog licenshandläggarna Annica Wentzel och Karin Widin samt samordnaren för Bibsamkonsortiet Britt-Marie Wideberg.

Möten med Bibsamkonsortiets leverantörer hade på förhand bokats in för att prata om pågående avtal och påbörja diskussioner kring omförhandlingarna inför 2018. Handläggarna fick också tillfälle att träffa intressanta leverantörer som konsortiet inte har avtal med, samt kollegor från andra konsortier och kollegor från de organisationer som deltar i Bibsamavtalen.

Elin Palm, Frida Jacobson och Lisa Lovén. Foto: Annica Wentzel

Det var en utmaning att välja ut endast 8 av 32 intressanta ”breakout sessions” som fanns att välja på. Bland annat fanns svenska inslag från Stockholms Universitetsbibliotek med Frida Jacobsons presentation Evaluation of PDA and EBS models for e-books at Stockholm University Library och Lisa Lovéns och Elin Palms presentation Managing without a subscription agent: the experience of doing it yourself.

Under rubriken “An introduction to release 5 presenterade Lorraine Estelle och Tasha Mellins-Cohen den kommande releasen av Project Counters ”Code of Practice”, release 5. I arbetet med release 5 har man försökt förenkla rapporterna samt att få bort inkonsekvenser. Detta genom att föreslå färre, men mer flexibla, rapporter. Fält som inte använts, eller som varit svåra att använda, har tagits bort. Vill man läsa om nyheterna i release 5 så finns en bra genomgång och analys på Thomas Mattsons blogg Bibliotekshorisonten.

I en annan breakout-session talade Ed Pentz från Crossref om den nystartade kampanjen Metadata 2020 som handlar om att alla aktörer som är inblandade i spridningen av forskningsresultat måste hjälpas åt att skapa bättre metadata för att kunna fortsätta att sprida och återvinna denna information. Enligt kampanjen behöver vi bättre utnyttja de standarder som finns och göra det enklare att lämna ifrån sig relevant data.

En annan jubilar var KB+ som firade fem år under konferensen. Foto: Annica Wentzel

I presentationen ”How publishers can thrive in an open access marketplace” beskrev Marcus A Banks olika scenarier om hur förlagens roll kan ändras när fler och fler vetenskapliga artiklar publiceras med omedelbar öppen tillgång. Som bästa scenario ser Marcus att finansiärer kommer att administrera publikationen av artiklar, att förlag utvecklar sina tjänster och hjälper forskarna med att göras deras idéer publika, samt att sakkunniggranskningen utvecklas till att ske fortlöpande istället för en enda gång.

Liam Earney från Jisc Collections talade om “Offsetting and its discontents: reflections on negotiations for OA and subscriptions”. Han reflekterade över utmaningar och frågor när det gäller de offsetavtal som Jisc och andra konsortier ingått under de senaste åren. Han utgick ifrån de erfarenheter som Jisc och Storbritannien gjort och de utmaningar som man ställts inför, han gjorde också en utblick till andra länder. Några frågor som ställdes av Liam var om offsettingavtal är en möjlig väg för små förlag och om modellerna i förlängningen innebär en ”triple-dipping”? Leder offsetavtalen verkligen självklart till en övergång till öppen tillgång? Liam avslutade med att betona att framtida avtal måste bli mycket mer transaparanta och enklare att utvärdera!

Ett annat mycket intressant föredrag hölls av Kai Geschuhn från Max Planck Digital Library. Föredraget hade titeln “Open Access 2020 – an international initiative for the large-scale transformation of scholarly journals to open access”. Hon beskrev OA2020 och dess färdplan (roadmap), nuläget och vägen framåt. Över åttio institutioner från hela världen har valt att stödja OA2020 vars mål är en storskalig omvandling från dagens prenumerationsmodell till öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Nationella kontaktpersoner kommer nu att inrättas i de länder där det finns institutioner som skrivit under OA2020. Från Sverige är det Beate Eellend på KB som deltar i detta nätverk. En ståndpunkt inom OA2020 är att öppen tillgång bör automatiskt ges till forskarna, det är en ny affärsmodell som de inte skall behöva engagera sig i. 20 länder i världen står för 80 % av den globala publiceringen och tillräckligt med pengar finns i systemet. Om förlagen inte ändrar sig är det dags för de betalande institutionerna att dra ur kontakten till förlagen (d.v.s. säga upp sina prenumerationer/licensavtal), var Kais budskap.

Annica Wentzel, Karin Widin och Britt-Marie Wideberg utanför Rudding Park. Foto: Okänt

Konferensmiddagen var lite extra festlig detta år eftersom det var 40-års jubileum. Innan middagen bjöds deltagarna på ett spektakulärt fyrverkeri. Som traditionen bjuder i UKSG-sammanhang avslutades middagen med dans för de som så önskade.

Twitter: #UKSG17

Program: http://www.uksg.org/sites/uksg.org/files/UKSGProgramme2017_lo-res.pdf

Presentationer: https://www.slideshare.net/UKSG/presentations

Inspelningar: https://tv.theiet.org/?channel=uksg

Det här inlägget postades i BIBSAM, e-resurs, konferenser/kurser, open access. Bokmärk permalänken.