KB om Internationella bibliotekets statliga uppdrag

Sedan 2013 har Internationella biblioteket (IB) i uppdrag av KB att verka som nationellt kompetenscenter för folk- och skolbibliotek samt lånecentral för folkbibliotek när det gäller mångspråkig media. Med anledning av senaste tidens debatt kring Internationella biblioteket vill vi från KB förtydliga vad som gäller för det statliga uppdraget.

IB utgör en nationell resurs i KB:s samverkans- och utvecklingsuppdrag (5§ i förordningen 2013:1050) tillsammans med Sveriges depåbibliotek och lånecentral (i Umeå), samt den digitala svarstjänsten Bibblan svarar som förvaltas av Malmö stadsbibliotek.

Nuvarande överenskommelse med Stockholms stadsbibliotek, SSB, för Internationella biblioteket gäller för åren 2016 – 2018. En verksamhetsplan för 2017 har upprättats och utgår från följande uppdrag:

  • Kompletterande medieförsörjning av mångspråkig media enligt beslutad plan.
  • Berika Libris med poster för mångspråkig media med det långsiktiga målet att nå 100 % av inköpta medier till lånecentralen.
  • Metodutveckling, konsultativt stöd och kompetensutveckling kring arbete med mångspråkig media, exempelvis inköpskanaler, bemötandefrågor och samhällsinformation.
  • Utveckla nationellt och internationellt samarbete i frågan.
  • Kommunicera verksamhet och resultat till svenska bibliotek.

Personal från KB och SSB/IB träffas kontinuerligt på dialogmöten för uppföljning och fördjupad diskussion kring verksamhetsutveckling.

Integreringen av IB:s publika del i SSB/Asplundhuset berör inte den statliga lånecentralen, men innebär givetvis en omställning för personalgruppen och mediebeståndet. SSB/IB och KB är därför överens om att tillsätta en utredning kring mångspråksuppdraget och behovet av antalet språk.  Även en gallringsplan kommer att tas fram.

Mer om KB:s partners, IB:s specifika uppdrag och verksamhetsplan för 2017 i sin helhet finns att läsa på KB:s webb:
http://www.kb.se/bibliotek/Partners/
http://www.kb.se/bibliotek/Partners/Internationella-biblioteket/
http://www.kb.se/Dokument/Verksamhetsplan%202017.pdf

Kontaktperson: Anna Lundén (anna.lunden@kb.se, 010-7093614)  enhetschef Nationell bibliotekssamverkan, Kungliga biblioteket

Det här inlägget postades i bibblan guidar, bibblan svarar, bibliotek, bibliotekschef, bibliotekssamverkan, biblioteksstrategi, Fjärrlån, folkbibliotek. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.