Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna har en egen dag, 10 december!

Den 10 december 1948 antog FNs generalförsamling den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (MR). Världen hade just genomlevt andra världskrigets fasor, ett Europa låga kvar i ruiner, miljontals döda och stora mängder människor på flykt. Som ett löfte om att det aldrig skulle upprepas antog FNs generalförsamling den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Sedan 1948 har just den 10 december varit den dag som högtidlighålls för att minnas hur fundamentalt viktigt det är att fortsätta respektera de mänskliga rättigheterna.

Bibliotekens fundament- bibliotekslagen och en rad andra manifest och deklarationer för biblioteken tar sin utgångspunkt artikel 19: ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser”. Det finns dock ytterligare 29 artiklar i hela den allmänna förklaringen och det är vanligt att biblioteken också pekar på t.ex. artikel 2, 27 och 29.

eleverfrsjunknailitteraturquiz-xx

Bild från Digidel

Vi har under de senaste åren haft många orsaker att återvända till och läsa artiklarna om de mänskliga rättigheterna. Det är oroligt i världen och många stora händelser har inträffat, dagligen får vi nyheter om nya krigszoner, mänskliga katastrofer och inskränkningar i de grundläggande mänskliga rättigheterna. Länder som gör inskränkningar i yttrandefriheten, länder som inte respekterar ens de grundläggande rättigheterna i artikel ”Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet”. Så varför inte lyfta upp den 10 december på biblioteken och göra lite extra för att visa att dagen och de mänskliga rättigheterna är lika viktiga nu som då?

Kanske kan temat vara människor på flykt? Många bibliotek har de senaste åren arbetat engagerat med verksamhet som riktar sig mot nyanlända. Inom Svensk biblioteksförening har ett nytt nätverk bildats för bibliotekens arbete med nyanlända, där mycket kunskap och kompetens finns. Ett antal andra av nätverken har också sin motsvarighet i MR, du hittar dessa här. Biblioteksförningen om den 10 december (2013) 

bokbord

Foto E Rundqvist 2016

Låt oss göra den 10 december till en speciell dag på landets bibliotek. Visa att biblioteken värderar och belyser de mänskliga rättigheterna. Bjud in gäster, duka bokbord, lägg fram informationsmaterial, samverka med lokala organisationer är bara några förslag. De mänskliga rättigheterna är angelägna för många olika grupper och föreningar, allt från de mest kända som Amnesty till små, lokala eller nybildade som t.ex. #vistårinteut. Vi behöver ständigt påminna våra målgrupper om det fundament både biblioteken och samhället vilar på. Gör 10 december till en speciell dag!

Här finns ett antal webbsidor som kan ge uppslag och inspiration för en temadag om de mänskliga rättigheterna:

FN i Sverige

Boktipslistor tema ”människor på flykt”

Tipsa gärna om fler listor så länkar jag upp allt eftersom.

Vi ses den 10 december!

 

Det här inlägget postades i bibliotek, bibliotekssamverkan, Evenemang, folkbibliotek. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.