Konsortiedagarna 2016

Konsortiedagarna 2016 ägde rum på KB i Garnisonen den 2:a och 3:e juni. Konferensen var extra speciell denna gång då Bibsamkonsortiet fyllde 20 år! 20 år av samarbete mellan svenska universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut med målet att få billigare och effektivare tillgång till elektroniska tidskrifter och databaser.

IMG_0468

20 års-jubileum

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg öppnade konferensen med en välkomsthälsning. Sedan tog Anna Lundén, enhetschef på KB för Nationell bibliotekssamverkan, oss med på en tidsresa genom de senaste 20 åren, tillsammans med Gunnar Sahlin, Kari Stange, Susanna Broms och Moniqa Norrgård. Gunnar var överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek när Bibsamkonsortium bildades och sedan riksbibliotekarie. Kari och Susanna jobbade som licenshandläggare respektive verksjurist på KB i 10 år och berättade bl.a. hur de hade kämpat med förlagen för att rationalisera prismodeller med hjälp av användningsstatistik. Efter förändringar i kriterierna för deltagande i konsortiet har antalet organisationer ökat de senaste fem åren och idag deltar 76 organisationer. Moniqa Norrgård från Trafikverket delade med sig av sina erfarenheter från att vara en ny deltagare i konsortiet.

tidslinje_blogginlägg

Klicka på bilden för att se hela tidslinjen

Nulägesrapporten gjordes av Britt-Marie Wideberg från KB, samordnare för konsortiet, och Wilhelm Widmark från Stockholms universitetsbibliotek, tillika ordförande i styrgruppen för konsortiet. 2016 är ett intensivt år då 23 avtal kommer att omförhandlas. Consortia Manager fortsätter implementeras, JUSP ska utvärderas, samarbetsavtalet som reglerar deltagarnas roll i konsortiet håller på att signeras av alla parter och en ny styrgrupp ska utses inför hösten 2016. Riktlinjer för öppen tillgång och ett samordningsuppdrag för KB för införandet förväntas komma i och med forskningspropositionen under hösten. Britt-Marie och Wilhelm presenterade även Springer Compact, en ny affärs- och övergångsmodell till öppen tillgång.

Efter en titt bakåt och i nuläget riktade vi våra blickar mot framtiden. Eric Fichtelius presenterade den första lägesrapporten från sekretariatet för nationell biblioteksstrategi där tillgång till elektroniska resurser förstås är en viktig del. Karin Grönvall, överbibliotekarie på SLU, tog fram spaningar och scenarier för konsortiets framtid med Kents ”Då Som Nu För Alltid” som röd tråd. Olof Sundin, professor i biblioteks och informationsvetenskap på Lunds universitet, berättade om sin forskning om hur de kommersiella aktörerna och deras algoritmers logik utmanar traditionella begrepp som kvalitet, kunskap och trovärdighet vid informationsinhämtning.

IMG_0704

På Junibacken

Torsdagens program avslutades med en tipspromenad på väg mot konsortiets födelsedagsmiddag på Junibacken. Väl på Junibacken fanns möjlighet att åka sagotåget genom Astrid Lindgrens fantastiska sagovärld, mingla med kollegor, äta en välsmakande buffé i lekfull miljö, fira 20-årsjubileet med en bit födelsedagstårta och njuta av hur solen glittrade i Ladugårdslandsviken.

Den andra konferensdagen var indelad i tre olika moment: open access och licenser, e-böcker och verktyg och tjänster.

Open Access och licenser

Ralf Schimmer från Max Planck Digital Library i Tyskland berättade om sin studie om en storskalig övergång till open access som visar att det redan finns tillräckligt med pengar i systemet. De största utmaningarna, enligt Schimmer, är att omfördela pengarna och omvandla publiceringsmodellen och dess processer. I ljuset av plattformar som Sci-Hub påpekade Schimmer att det är bråttom för förlagen att hitta en fungerande lösning eftersom ”nätets infödda inte längre kommer att acceptera några tillgänglighetshinder, de kommer bara att ta den enklaste vägen”.

Detta är en väg som Nederländerna redan har tagit (läs mer här). Robert van der Vooren från VSNU (motsvarande SUHF) delade med sig av sin erfarenhet av de förhandlingar som ägt rum de två senaste åren och underströk att den starka politiska viljan till övergången har varit avgörande.

Beate Eellend, handläggare för OpenAccess.se och publiceringsfrågor på KB, berättade om initiativet med att skapa en svensk öppen databas för APC:er baserad på de försök som gjorts i Storbritannien, Tyskland och Österrike.

E-böcker

Fredagens andra temablock fokuserade på e-böcker. Universitetsförlagen Lund University Press och Stockholm University Press presenterade sina respektive publiceringsprocesser.

Som fortsättning på ett tidigare seminarium berättade Martin Borg från Högskolan i Borås och Martina Karlsson från Chalmers om det initiativ som tagits för att råda bot på det faktum att det idag inte finns rimliga affärs- och accessmodeller för svenska e-böcker på akademiska bibliotek.

Paula Mikkonen från Finland berättade sedan om hur man i FinELib-konsortiet drivit motsvarande fråga genom ett projekt där man tillsammans med fyra finska förlag testat olika prismodeller för elektroniska läroböcker på akademiska bibliotek. I höst publiceras en projektrapport där man kommer kunna ta del av resultaten.

Frida Jacobson och hennes kollegor vid Stockholms universitetsbibliotek har testat två olika modeller för användarstyrt förvärv för e-böcker. Aggregatorer erbjöd användarstyrt förvärv enligt modellen Patron Driven Acquisition (PDA) medan modellen Evidence Based Selection (EBS) användes för förvärv direkt från förlagen.

Verktyg och tjänster

IMG_0625-2

Konferensprogrammet

Det sista momentet under Konsortiedagarna 2016 handlade om olika verktyg och tjänster.

Niklas Willén och Christer Lagvik från Uppsala universitetsbibliotek förklarade varför och hur de byggde sitt eget ERM-system, UBACCESS.

Elin Palm från Stockholms universitetsbibliotek visade att det går att hantera tidskriftsprenumerationer utan agent, även om det kräver mycket arbetstid.

Daniel Albertsson från SLU har nyligen gått med i Counters verkställande kommitté och berättade om den nya versionen av Counter Code of Practice som kommer att publiceras under 2017.

Till slut informerade Christian Linders, licenshandläggare på KB, om den planerade utvärdering av JUSP som testats för hantering av e-tidskrifternas användningsstatistik. En enkät skickades ut under sommaren till de som deltagit i piloten.

Det här inlägget postades i Avtalslicens, bibliotekssamverkan, biblioteksstrategi, BIBSAM, E-böcker, e-resurs, Evenemang, Licenser, Nationell biblioteksstrategi, open access, öppna data, samarbetsavtal, samverkan, statistik, strygrupp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.