Dialogmöten med KB:s partners

Färgglad väggmålning på IB. Foto: Anna Lundén

Under april och maj träffas de som arbetar med nationell bibliotekssamverkan på KB för dialogmöte med våra partners i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget. Mötet hålls hos respektive partner, för att på så sätt få möjlighet att se var verksamheten utförs.

Dialogmötena ger parterna möjlighet att diskutera speciellt viktiga frågor som kommit upp i förra årets verksamhetsberättelse samt följa upp årets verksamhetsplan. Mötet är av informell karaktär och utgår och anpassas efter partnernas behov.

I år inleddes turnén på hemmaplan i Stockholm den 14 april hos Internationella biblioteket. De ansvariga verksamhetsutvecklarna presenterade utvalda delar av verksamheten och vi diskuterade utveckling och utmaningar. Bland kommande aktiviteter kan nämnas att IB tillsammans med KB kommer att göra en kartläggning av folkbibliotekens behov av stöd i katalogisering av mångspråkig litteratur.

Bakre raden: Elin Lucassi, Maria Kadesjö, Anna Berggren, Gunilla Fors. Främre raden: Per Mattsson, Anna Lundén, Hilda Androls, Charlotta Simonsson, Sofia Murray. Foto: Nina Sigurd

I Malmö den 28 april stod den webbaserade svarstjänsten Bibblan svarar på agendan som drivs av medarbetare på Digitala biblioteket inom Malmö stadsbibliotek. Viktiga frågor som diskuterades var hur bäst engagera landets bibliotek att bidra med operatörer till tjänsten samt hur man bäst möter behovet av en svarstjänst till användare med annat modersmål än svenska.

Tillsammans med representanter från alla partners hölls det på plats i Malmö dessutom en gemensam workshop för att utforska begreppet kompetensutveckling och möjligheterna att nå ut nationellt. Det är värdefullt att träffas på detta sätt så att ett erfarenhetsutbyte kan ske mellan partners och tillsammans med KB för att utveckla det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget.

P, Väven

Väven. Foto: Hilda Androls

Årets sista dialogmöten gick till Umeå och Sveriges depåbibliotek och lånecentral (SDL) den 18 maj. Där fördjupade vi oss speciellt i uppdragen ”Spetskompetens och metodutveckling i fjärrlånefrågor” samt ” Utveckla arbetsmodellen för att ge konsultativt stöd och kompetensutveckling inom katalogisering i Libris”. I två grupper workshoppade vi över samarbets- och utvecklingsmöjligheter. Som resultat kommer nyckelpersoner från KB och SDL att ha tätare kontakt för samverkan i dessa frågor framöver.

Nästa gemensamma aktivitet med KB:s partner kommer att bli seminarier i KB:s monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september. Håll utkik när programmet publiceras.

Till dess, skön sommar!

Hilda Androls

P.S. Intresserade av att läsa minnesanteckningarna från årets dialogmöten? Se partnersidorna på KB.se. Där kan man även hitta verksamhetsberättelse 2015 och verksamhetsplan för 2016. D.S.

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan, kb:s partner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.