Är du en av skribenterna till Kungliga bibliotekets nya antologi?

Bibliotekarieyrket innehåller en mängd avancerade professionsöverskridande uppdrag som alla förr eller senare ställs inför i sitt yrkesliv men som kanske inte alltid är de man primärt såg framför sig när man valde att utbilda sig till bibliotekarie.

Antologin ”Bortom förlägenheten – bibliotekariens pedagogiska roll i utveckling” som kom ut 2015 behandlade en av dessa stora övergripande uppgifter. Nu vill Kungliga biblioteket ta arbetet vidare genom att tillsammans med skribenter från hela bibliotekssverige skapa en trilogi med texter som resonerar och reflekterar kring utvecklingen av bibliotekariens roll på folk-, skol-, högskole-, universitets- och specialbibliotek. En ständig utveckling som ska få lyftas av röster från verkligheten.

• Del ett tog upp bibliotekarien som pedagog.
  • Del två kommer att handla om bibliotekarien som omvärldsbevakare och analytiker.
  • Del tre kommer att handla om bibliotekarien som utvecklare och producent. (Arbetet med denna del sätter igång när del två är klar.)

bortom_stor

Vem får skriva & om vad?

Maila en text (max en A4) där du kort berättar vad du skulle vilja skriva om till någon av KB:s redaktörer:

christine.wallen@kb.se
elin.lucassi@kb.se

Vilken deadline gäller? I början av oktober kontaktas de som blivit uttagna av redaktörerna. Slutdeadline för den färdiga texten är 31 januari 2017. Som skribent erhåller man ingen ekonomisk ersättning men man får friex av den färdiga boken.

Varför denna trilogi? Bredden skapar också förutsättningar för en ökad förståelse mellan de olika personalgrupperna. Förhoppningsvis kan dessa insikter leda till att man låter sig inspireras till att öppna upp för olika samarbeten över gränserna, något som skulle gynna det livslånga lärandet och synen på människans som lärande varelse genom hela livet.

Genom att ha med representanter från flera olika bibliotekstyper kan trilogin presentera en bredare bild av verkligheten än vad som tidigare gjorts. Det blir dessutom en mer personlig bild tack vare att grunden är den personliga berättelsen snarare än vetenskapliga teorier.

Syftet med trilogin är dels att ge en bild av det övergripande arbetet kring kunskap och kunskapande som bibliotekarierollen innebär, dels att visa på likheter och skillnader mellan olika bibliotekskategorier och dels att skapa förståelse mellan personalgrupperna på olika slags bibliotek.

Vad händer om man blir uttagen som skribent?

Ditt ämnesförslag ska vara redaktörerna tillhanda senast den 1 september 2016.

Hur anmäler man sitt intresse?

Skriv ensam eller skriv ihop. Tänk brett och fritt kring ämnet ”bibliotekarien som omvärldsbevakare och analytiker”. Vi är ute efter den personliga berättelsen och är öppna för förslag. Kanske vill du dela med dig av ett upplägg för att göra välgrundade inköp som ni har utarbetat på din arbetsplats eller så vill du och en kollega berätta om hur ni förändrat och utvecklat ert arbete med omvärldsanalys under åren som gått sen examen. Har du erfarenheter, tankar eller tips som har med det omvärldsbevakande eller analyserande uppdraget att göra kan du vara en av våra blivande skribenter.

Vill du ha inspiration kring hur texterna såg ut i den första antologin kan du läsa den i sin helhet här: http://www.kb.se/aktuellt/nyheter/2015/Bortom-forlagenheten/

Vi ser fram emot din text!

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är du en av skribenterna till Kungliga bibliotekets nya antologi?

1. Pingback: Skrivklåda? | Peter Alsbjers blogg