Research2Readers Conference

Detta var första gången som konferensen ägde rum under det nya namnet Research2Readers. Tidigare har denna årliga konferens gått under beteckningen ASA Conference, men i och med att tidskriftsagenten Swets gick i konkurs 2014 och antalet tidskriftsagenter blivit färre och färre så fattades beslutet att ändra namn och delvis fokus.

IMG_0295

Foto: Britt-Marie Wideberg

Det är fortfarande en konferens som lockar många förlag och intermediärer men fler och fler bibliotek börjar också hitta till den. Drygt 130 personer deltog i årets konferens, vilket var ett högre deltagande än arrangörerna hade vågat hoppas på. Från Sverige deltog fyra personer denna gång. Föredragen och arrangemanget håller genomgående en hög klass och kan absolut rekommenderas. Konferensen ägde rum den 15-16 februari i British Medical Associations anrika lokaler vid Tavestock Square i London.

Konferensen varade två dagar och föredrag och paneldiskussioner varvades med seminarier. Alla deltagare fick välja ett seminarium och hålla fast vid detta under de två dagarna. Respektive grupp träffades tre gånger och för varje gång fördes diskussionen framåt. Respektive seminariegrupp arbetade sig fram till en lösning eller i alla fall en analys av de områden som diskuterades. Konferensen avslutades med att en person från varje grupp fick presentera respektive grupps resultat.
Denna gång finns dessa presentationer bevarade på film http://river-valley.zeeba.tv/workshop-feedback/

Följande seminarier fanns att välja mellan:

  • A: Reach and reputation – how can authors and editors manage visibility and readability?
  • B: Trust in Subscription Agents – how can we ensure that subscription agents are trusted intermediaries?
  • C: COUNTER 2017 – what should the priorities be for COUNTER 2017?
  • D: Research Management – how should institutions support and manage research activity?
  • E: Innovation in Publishing – how can publishers and institutions innovate in scholarly communications?
IMG_0275

Foto: Britt-Marie Wideberg

Återkommande teman som diskuterades av både föredragshållare och publik under de två dagarna var framtiden för tidskriften och ”peer review” processen. Hur kommer framtidens ”peer review” att se ut? Blir den som idag med anonyma granskare eller blir den helt öppen? Kommer tidskriften som sådan att försvinna och all data att läggas upp direkt på nätet? Blir det bara ett fåtal ”mega journals” kvar? Även framtiden för Open Access och finansieringen av den framtida publiceringen diskuterades.

IMG_0294

Foto: Britt-Marie Wideberg

Många viktiga frågor ställdes – många olika svar gavs.
Som en sammanfattning kan sägas att detta var en mycket givande konferens så tveka inte att ta chansen att ta del av den i efterhand!

Konferensen filmades och filmer samt presentationer finns här: http://r2rconf.com/2016/03/23/r2r-2016-presentation-videos-are-online/

Vid pennan Britt-Marie Wideberg

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.