Samverkan vetenskap och allmänhet, vill du dela med dig av dina erfarenheter?

Vill du dela med dig av dina erfarenheter i ett samtal på Biblioteksdagarna om hur lärosätesbibliotek, skolbibliotek och folkbibliotek arbetar med att främja möten och samverkan mellan vetenskap och allmänhet och/eller förmedla den öppna tillgången till vetenskaplig information? Vilka likheter och skillnader kan det finnas i bibliotekens arbete beroende på brukar- och målgrupper?

I Lyondeklarationen understryks rätten till kunskap och information som en grundläggande förutsättning för global hållbar samhällsutveckling.

IFLA, UNESCO och WHO är några av de överstatliga organ som också tydligt har tagit ställning för att öppen tillgång till vetenskaplig information (open access) krävs för den vetenskapliga progressionen, samhälleliga utvecklingen och demokratiska medborgarskap.
Biblioteken är föregångare till det som idag kallas delningsekonomi eller kollaborativ ekonomi där traditionella principer för delaktighet och demokrati möter ny teknik. Som sådana har biblioteken en stor betydelse som arenor för demokratiska möten och öppen kommunikation mellan vetenskap och medborgare. Tillsammans med Medie- och informationskunnighet har vetenskaplig kunnighet, dvs kunskap och förståelse för vetenskapliga begrepp och processer, stor betydelse för medborgarnas möjligheter till delaktighet i samhällsutvecklingen.

Biblioteksdagarna
Seminarium 3B ”Open access och bibliotekens roll som kunskapsförmedlare i samhället”
Torsdag 12 maj kl. 10.15
Anmäl ditt bidrag med en kort beskrivning om hur ni arbetar med dessa frågor på just ert bibliotek. Senast den 29 mars vill vi ha ditt bidrag. Anmälan skickas till: beate.eellend[at]kb.se

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan. Bokmärk permalänken.