Stockholm Cryptoparty – pepparkakor & Snowdens lista

Kvällen efter Lucia samlades ett 80-tal personer i THINGS lokaler på Drottning Kristinaskryptoparty väg för att tillsammans ägna sig åt att i praktiken pröva de olika krypteringsverktyg och anonymiseringstjänster som  Edward Snowden listade under en intervju med DN:s Lena Sundström.

Cryptopartyt möjliggjordes genom ett samarbete mellan KB, DFRI och Sparvnästet m.fl.

Cryptopartyt utgör också startskottet för ett arbete på KB med att beskriva och belysa frågor som har att göra med bibliotekens användares behov av digitala biblioteksmiljöer med högre personlig integritet. I blogginlägget Bibliotekens behov av digitala miljöer med stöd för personlig integritet finns mer att läsa om varför biblioteken behöver intressera sig för frågan.

IMG_8127

Foto: Peter Krantz, KB

Kvällen inleddes med ett välkomnande av Elisabet Ahlqvist, KB och Linda Sandberg, DFRI. Efter den korta inledningen bildades mindre grupper för att ta sig an ett praktiskt inriktat lärande. Datorer och mobiler plockades fram, under ett gemytligt surr löstes de olika tekniska utmaningarna. En workshopledare med djupare kunskaper i det aktuella temat guidade intresserade i de olika stegen av installationer och inställningar. Vid sidan om workshopledaren fanns en eller flera sk. Crypto Angels, personer som villigt stöttade de övriga deltagarna att hitta rätt i menyer och inställningar. Vid ett av borden distribuerades USB-minnen med Tails OS på, vid ett annat bord diskuterade man boken Little Brother.

Varje deltagare gavs möjlighet att haka på två olika workshops samt förse sig med julmust, pepparkakor och limpmackor.

Deltagarna kunde välja mellan följande workshops:
Tor
 Anonymiseringsverktyg som studsar trafiken via många datorer för att dölja dess ursprung. Enklaste sättet att använda den är ”Tor browser”, en webbläsare färdigkonfigurerad för Tor.  https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en

IMG_8122Signal Lättanvänd mobilapp till iOS eller Android som ger krypterade samtal och chattmeddelanden. https://whispersystems.org/blog/signal/

OTR – Off the record Krypteringsmetod för chatt som ofta förkortas OTR. Finns inbyggt i vissa chattprogram, exempelvis Adium och som tilläggsprogram till andra.

Tails OS Operativsystem speciellt utformat för integritetsskäl. Kan bäras runt på en usb-sticka och användas på exempelvis internetcaféer. Lämnar inga spår på datorn. https://tails.boum.org/

Qubes Operativsystem för den som verklig­en månar om säkerhet. Qubes delar upp systemets delar och isolerar dem från varandra, som om du hade en dator för varje program du kör, så att ett säkerhetsproblem inte ska kunna påverka övriga program. https://www.qubes-os.org/

Samtal Översättningen av Cory Doctorows bok Little Brother Boken är en utmärkt skildring av det samhälle som DFRI inte vill ha, och riktar sig till ungdomar som vill förstå vad ett övervakningssamhälle kan få för konsekvenser – och i viss mån vad som kan göras för att inte få ett. Vi tycker att boken är så viktig att den förtjänar en svensk översättning, något som inte finns i dagsläget. https://www.dfri.se/projekt/oversattning-av-cory-doctorows-little-brother/?lang=en 

Stort tack till Linda Sandberg (DFRI), Linus Nordberg (DFRI), Jenny Olsson(Sparvnästet), Emir Alwan (Sparvnästet), Patrik Wallström (DFRI), Magnus Ahltorp (Sparvnästet) som höll ihop de tidvis spretiga grupperna!

 

Det här inlägget postades i Evenemang. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.