Bibliotekschefskonferensen 2015

KB:s årliga bibliotekschefskonferens hölls i år den 18-19 november 2015.

Konferensen inleddes den 18 november med ett kvällsmingel på KB i Humlegården. Drygt 140 personer deltog. Under minglet lanserades antologin Bortom förlägenheten – bibliotekariens pedagogiska roll i utveckling som reflekterar kring utvecklingen av den pedagogiska rollen på folk-, skol-, universitets- och högskole-, samt specialbibliotek. Redaktörerna och skribenterna var på plats och signerade boken.

Själva konferensen hölls dagen efter, den 19 november, på Garnisonen Konferens och samlade nästan 200 chefer. Årets högst aktuella tema var Yttrandefrihet och ledarskap – bibliotekens roll i demokratins infrastruktur.

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg inledde konferensen, och tog bl. a upp KB:s regeringsuppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi. Därefter pratade Erik Fichtelius, KB:s samordnare för uppdraget nationell bibliotekstrategi.

Under förmiddagen gjordes tre nedslag med fokus på dagens tema yttrandefrihet, ledarskap och bibliotek. Catharina Isberg, bibliotekschef Helsingborgs stadsbibliotek, Marika Hedin, museichef Museum Gustavianum Uppsala universitet och Katti Hoflin, stadsbibliotekarie Stockholms stadsbibliotek pratade utifrån personliga erfarenheter och de olika verksamheter de verkar inom. Förmiddagen avslutades med ett panelsamtal mellan ovannämnda chefer lett av Lars Ilshammar, KB.

Under eftermiddagen hölls följande 6 parallella seminarier:

• Nationell biblioteksstrategi – KB har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till en nationell biblioteksstrategi. Strategin ska bygga på långsiktig vilja att behålla och utveckla biblioteksverksamheten i Sverige och ge svar på bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya medier, teknisk utveckling, nationell infrastruktur med mera. Erik Fichtelius och Krister Hansson båda från KB, ställde frågor, lyssnade och diskuterade med deltagarna. (Seminarium, omgång 1, seminarium, omgång 2.)
  • Öppen källkod – oberoende och större kontroll – Allt fler bibliotek börjar undersöka system som är utvecklade med öppen källkod. Genom att stödja samordning, informationsinsatser och riktade utvecklingsinsatser kan fler bibliotek välja ett system med öppen källkod. Ett system som flera använder i dag för sin cirkulation är Koha. Andreas Hedström Mace från SUB redogjorde för deras arbete med Koha.
  • Nya metadata i bibliotekens vaRDAg – Projektet Nya metadata i bibliotekens vaRDAg ger ett bidrag till både arkiv och bibliotek när det gäller hur den nya katalogiseringsstandarden RDA kan appliceras på arkivmaterial och hur FRBR-entiteter kan relateras till arkiv. Anneli Fredriksson och Helena Lindblom, båda Umeå UB, redogjorde för projektet, vilket har genomförts av Umeå UB med stöd från KB, Riksarkivet och Lunds UB.
  • Release av SwePub för analys och bibliometri – Marja Haapalainen, Eva Sejmyr, Camilla Smith och Theodor Tolstoy från projektgruppen visade och berättade om den nationella tjänsten som ska stödja bibliometriska underlag och förenkla arbetet med datakvalitet i lärosätenas publikationsdatabaser.
  • Att åstadkomma förändring med hjälp av utvärdering – Hur kan utvärderingar användas i utvecklings- och förändringsarbete vid svenska bibliotek? Ett projekt har nyligen genomförts vid BHS, med stöd från KB. Karen Nowé Hedvall och Gullvor Elf, båda från BHS, redogjorde för projektet.
  • Öppen tillgång till kunskap – relationen mellan forskning och allmänhet – Den öppna tillgången till kunskap och forskningsresultat är en grundläggande rättighet i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Genom att främja och stärka öppen tillgång till vetenskaplig information stärks relationen mellan vetenskap och samhälle. Här är biblioteken betydelsefulla aktörer som kan bidra till att skapa inkluderande och tillgängliga samhällen för alla medborgare. Beate Eellend från KB redogjorde för läget och vad som händer härnäst.

Dagen avslutades med en inspirerande föreläsning av Kerstin Brunnberg, journalist, f.d. ordförande Kulturrådet och f.d. vd Sveriges Radio.

Dokumentation:

Det här inlägget postades i bibliotekschef, Bibliotekschefskonferens, konferens. Bokmärk permalänken.