ICOLC-möte i Oslo

Mellan den 5 och den 7 oktober deltog tre personer från KB i det europeiska årliga ICOLC-mötet i Oslo. ICOLC är en informell organisation som samlar bibliotekskonsortier från hela världen [1]. Mötet är en mycket bra möjlighet för erfarenhetsutbyte och för att få internationella perspektiv på olika aktuella frågor. Denna gång arrangerades mötet av våra norska konsortiekollegor från Helsebiblioteket och CRIStin.

ICOLC-2015_operan

På taket till Oslos operahus

Open access och de så kallade offsetmodellerna diskuterades mycket under konferensen, bland annat kopplat till den nya prismodell som förlaget Springer har avtalat med konsortier i Storbritannien, Österrike och Nederländerna. Derk Haank, vd för Springer Nature [2], var inbjuden att tala och beskrev SpringerCompact-modellen och hur strategin framåt ser ut för det sammanslagna företaget Springer Nature.

Max Planck-institutet presenterade en studie som visar att de medel som redan används till tidskriftsprenumerationer är fullt tillräckliga för att finansiera en global övergång till en guld open access-modell (se studien här). Även om förlagen på kort sikt troligen inte kommer att acceptera att minska sina intäkter kan man använda detta argument i förhandlingarna om nya prismodeller.

Det nederländska universitets- och högskoleförbundet (VSNU) berättade om sin strategi för att omvandla hela den vetenskapliga publiceringen till open access. De tänker bland annat lansera en kommunikationskampanj som riktas till forskarna och samhället i stort, samt agera kraftfullt på EU-nivå då Nederländerna kommer att ta över ordförandeskapet under första halvåret 2016. För mer information i ämnet läs gärna ett blogginlägg på KB:s OA-blogg.

ICOLC-2015_agenternas-roll

Paneldiskussion om tidskriftsagenternas framtida roll

Till följd av tidskriftsagenten Swets konkurs förra året (mer info här) och det förändrade publiceringslandskapet agerade Anna Lundén (enhetschef på KB för Nationell bibliotekssamverkan) moderator för en paneldiskussion om tidskriftsagenternas framtida roll. Tre agentrepresentanter från EBSCO, Delbanco och Basch Subscription Service ställde upp och förmedlade sin syn. Föga förvånande ansåg de att agenter fortfarande har en viktig roll att spela, speciellt rörande prenumerationstjänster till bibliotek för medelstora och små förlag i en bransch där tekniken ändras så snabbt. Däremot stod det klart att tidskriftsagenter ännu inte ser open access som en lönsam affär.

Konsortier från Norden och Syd-Europa delade sina erfarenheter av att samarbeta på regional nivå. Några länder tecknar gemensamma avtal med ett förlag i syftet att få ett bättre pris men det visade sig att eftersom behoven i varje land är ganska olika krävdes det en lång förhandlingsprocess. Representanten från Turkiet berättade om ett intressant initiativ där två länder bytte medarbetare med varandra under en kortare period för att lära sig nya sätt att jobba.

Hanteringen av e-tidskrifternas användningsstatistik stod också på schemat och då delade Britt-Marie Wideberg, samordnare för BIBSAM-konsortiet, med sig om implementeringen av JUSP i Sverige.

Nästa vår kommer ICOLC-konferensen att gå av stapeln i Los Angeles och nästa höst blir det Nederländerna som kommer att stå som värd för den europeiska branschen.

[1] Mer om ICOLC:s historia går att läsa här.
[2] Springer Nature bildades 2015 genom en sammanslagning av Nature Publishing Group, Palgrave Macmillan, Macmillan utbildning och Springer Science + Business Media.

Det här inlägget postades i Avtalslicens, BIBSAM, e-resurs, konferens, open access. Bokmärk permalänken.