”Bokhunden och Astrid Lindgren” – ett läsfrämjande projekt

Linnéuniversitetets projekt ”Bokhunden och Astrid Lindgren” syftar till att föra samman barn med litteratur och att använda hunden som ett verktyg för detta. Projektet avser att väcka läslust på ett tilltalande sätt samt sprida kunskap om barnlitteratur i allmänhet och Astrid Lindgrens författarskap i synnerhet för barn som har läs-, skriv- och talsvårigheter, barn som är svårmotiverade vad gäller läsning, barn som redan tycker det är roligt att läsa och som kan tänka sig att läsa mer samt de vuxna som är i kontakt med dessa barn.
I april 2013 erhöll Linnéuniversitetet genom mig, Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap med inriktning mot barn- och ungdomslitteratur, samt gymnasielärare Anna Nilsson, 8 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för det treåriga samarbetsprojektet med det övergripande målet att etablera den så kallade Bokhunden i Sverige.

Metoden syftar till att både förbättra läskunnigheten och uppmuntra till läslust genom att låta barn på ett strukturerat sätt öva högläsning för hundar som agerar som icke-dömande lyssnare. Hunden har en lugnande effekt i en situation som för många barn är stressande. Hundföraren ska i lässituationen kunna möta barnet där det befinner sig i sin läsning och med hjälp av hunden ge det stöd som barnet just då behöver för att läsningen ska underlättas och förknippas med något trevligt. Det skapas förväntan inför läsövningarna då hunden fungerar som motivator. Hunden ger trygghet och fungerar som belöning och hundföraren kan med hjälp av hunden medverka till en djupare förståelse av texter och situationen hjälper till att associera läsning med positiva känslor.

Projektet arbetar för att få in pedagogiska tjänstehundar i skolorna genom att företrädesvis utbilda lärare och bibliotekarier som hundförare. Den ettåriga utbildningen ska, förutom att inspireras av Astrid Lindgrens humanistiska värderingar, även ligga linje med aktuell läroplan för grundskolan och det värdegrundsarbete som där förespråkas. Utbildningen genomsyras vidare av ett genus- och mångfaldsperspektiv där möjligheter ska ges för alla att få en likvärdig utbildning oberoende av förutsättningar. Det är viktigt för oss att projektet i varje del är genomtänkt, genomarbetat och genomsyrat av hög kvalitet och absolut säkerhet. Det finns idag inom de flesta områden en stor otålighet och en förhoppning om snabba lösningar på allehanda uppkomna problem. Svenska barns allt sämre läsresultat utgör inget undantag, men det är viktigt att låta utbildningen av hundarna och utvecklingen av metoden ta tid för att resultaten på sikt ska bli så bra som det är möjligt.

Livia 8 år har precis läst ut sin första bok för Bokhunden Arabella

Det är en mänsklig rättighet att kunna läsa och att få läsa. Läsning är en demokratifråga och en förutsättning för delaktighet i samhället, för att man ska kunna påverka sitt liv, sin miljö och samhällsutvecklingen i stort. Läsning är dessutom en källa till djup och varaktig glädje. I Astrid Lindgrens anda vill vi värna den barn-, litteratur- och djursyn hon förespråkade samt de humanistiska och demokratiska värderingar som kommer till uttryck i Astrid Lindgrens livsgärning. Astrid Lindgren var hela sitt liv en sann läsambassadör. Hon vittnade ofta om hur mycket böcker och läsande betytt för hennes tänkande, utveckling och, inte minst, för hennes eget författarskap. Astrid Lindgren har också i flera sammanhang pläderat för högläsningens gemensamma glädje.

Projektet står vidare i dialog med aktuell forskning och engagerade forskare inom pedagogik, didaktik, läsinlärning, lingvistik, bokförmedling, barn- och ungdomslitteratur, etologi samt den forskning som bedrivs om djurs välgörande effekter på människor. ntresset för projektet ”Bokhunden och Astrid Lindgren” är stort och vi ser fram emot de kommande åren då vi ska fortsätta utbilda hundteam, arbeta med hundarna ute på skolor och bibliotek, samla och bearbeta insamlat forskningsmaterial samt utvärdera projektet.

//Helene Ehriander

Läs mer om bokhunden här:

www.bokhunden.se

Facebook: Bokhunden och Astrid Lindgren

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.