Trevlig sommar önskar Nationell bibliotekssamverkan!

Blomma

Sommarblomma i en kruka av betong, skapad av Heidi Rosen, KB. Foto: Carina Heurlin Fernold, KB

Snart är dags för sommarpaus, men innan dess vill vi återigen tacka för all respons och alla remissvar vi har fått angående förslaget på ny form för samverkan. Arbetet med att justera strukturen utifrån alla svar pågår för fullt och vi försöker beakta så många synpunkter som möjligt. Vissa saker har redan justerats t.ex. det som rör formalian; förenkling av processen kring hur ledamöter utses, förtydliganden om att det inte råder någon hierarki inom strukturen, d.v.s. ingen grupp är underställd någon annan, vi utökar antalet ledamöter i flera grupper och breddar till att omfatta fler organisationer som utser ledamöter.

KB har även hörsammat önskemålet om partsgemensamma arbetsgrupper kring styrning, uppföljning och samverkan gällande BIBSAM-konsortiet och LIBRIS nationella infrastruktur.  Samtal kring BIBSAM-konsortiet inleds efter sommaren. Därefter kommer samma process ske för LIBRIS.

Alla synpunkter och frågor som rör arbetet med biblioteksplanerna skickas med till Kvalitetsdialogs möte under hösten, inför planering av 2016.

När förslaget togs fram hade KB ännu inte fått uppdraget om att ta fram ett förslag på en nationell bibliotekstrategi. Nu när det uppdraget har kommit har vi för avsikt att bilda en gruppering inom samverkansstrukturen som kommer att utgöra en referensgrupp till det uppdraget. Därför plockas det nationella samverkans- och utvecklingsrådet bort.

Om allt rullar på enligt tidplan och kommer riksbibliotekarien kunna ta beslut i september. Även om alla grupper ännu inte är fastställda då kan beslut om själva strukturen tas. Därefter kommer förfrågningar om att utse ledamöter till grupperna att skickas ut.

Avslutningsvis vill vi påminna om KB:s bibliotekschefskonferens den 18-19 november. Vik onsdagskvällen 18 november åt mingel på KB i Humlegården och torsdagen 19 november åt en heldagskonferens i Garnisonen i yttrandefrihetens och ledarskapets tecken. Anmälan kommer kunna göras från och med september.

Trevlig sommar önskar vi på Nationell bibliotekssamverkan!

Det här inlägget postades i bibliotekschef, bibliotekssamverkan, biblioteksstrategi, Nationell biblioteksstrategi, Okategoriserade, samverkansstruktur. Bokmärk permalänken.