Licensgruppen i Glasgow för UKSG 2015

Mellan den 30 mars och den 1 april var KB:s licensgrupp i Glasgow, Skottland för att delta i UKSG 2015. UKSG-konferensen är en stor årlig händelse för dem som arbetar med e-resurser och samlar omkring 900 delegater: bibliotekarier, förläggare och mellanhänder – mest från Storbritannien, norra Europa och USA. Konferensen kombinerar presentationer, en stor leverantörsutställning och sociala evenemang.

Scottish Exhibition and Conference Centre i Glasgow

För licensgruppen är kombinationen av konferens och utställning väldigt effektiv! Vi hade möten med BIBSAM-konsortiets leverantörer och tog tillfället i akt att få vissa avtal påskrivna. Vi hade även uppstartsmöten inför några av de avtal som ska omförhandlas i år. Våra brittiska kollegor från Jisc var förstås på plats och med dem diskuterade vi våra två pågående samarbeten: att implementera KB+ och testa Jusp för hantering av e-tidskrifternas användningsstatistik.

Mellan mötena lyssnade vi på flera presentationer. Nedan följer ett axplock av de som vi tyckt var särskilt intressanta (hela konferensprogrammet):

”The Four Straw Men of The Scholarpocalypse”

Öppningspresentationen visade de stora frågor som är aktuella för branschen. Geoffrey Bilder från CrossRef hade gjort en text mining av konferensprogrammet för att se vilka ord som dök upp mest: Open Access, data, metrics, reproductibility.
Bilders presentation pekade på ett växande problem i forskningsbranschen: ju mer lärosätena publicerar vetenskapliga artiklar, desto mer prestige och subventioner får de. Detta tenderar att sätta press på forskare att producera artiklar mer kvantitativt än kvalitativt. ”Affärsprinciper tar över”. Bilder jämförde nutid forskning med tidig programmering, då programmerarna belönades för antalet rader kod, vilket förstås ledde till onödigt många rader. Han kastade ut idén att man kanske skulle kunna begränsa hur många artiklar ett lärosäte får publicera.

Geoffrey Bilders presentation

Vidare uppmuntras inte samarbete mellan forskare från olika lärosäten. Belöningsmekanismer finns för att man publicerar artiklar, inte för att man delar data. Snarare tvärtom, håller man på sin data kan den räcka till flera publikationer. Det finns inte heller någon belöning för att man gör data tillgänglig i maskin-läsbar form, samtidigt som detta behövs. Se videon.

Open Data and the Future of Science (öppna data och vetenskapens framtid)

Geoffrey Boulton från Edinburgh universitet pratade om öppna data och vetenskapens framtid. Han visade att det bästa sättet för att kontrollera att fakta och data är korrekta är att tillåta alla att granska dem. På så sätt producerar man bättre forskning. Därför ska alla fakta och data på vilka forskning baseras vara fritt tillgängliga för alla. ”Vetenskap bör vara en offentlig verksamhet” avslutade Boulton. Se videon.

Screen vs. Paper: What is the difference for reading and learning? (Skärm vs papper: vad är skillnaden för läsning och lärande?)

Presentationen hölls av Ninna Wiberg (Uppsala UB) och Caroline Myrberg (KIB). Det är viktigt att blinka, man tenderar att försumma det när man läser på skärm och detta kan leda till problem som huvudvärk och torra ögon. Nyare skärmar är bättre, eftersom de har högre upplösning. Blått ljus verkar uppiggande, så det kan vara olämpligt precis innan man ska sova. Äldre har lättare att läsa på exempelvis en iPad än på papper och e-ink, eftersom det aktiva bakgrundsljuset har en positiv effekt. Läsaren har ofta ”bättre kalibrering” när man läser på papper – man vet bättre när man behärskar innehållet. Detta har med det spatiala att göra – eböcker är alltför linjära. Eböcker kan bli väldigt mycket bättre om de skulle använda relevant design. Presentatörerna avslutade med att diskutera de skillnader som kommer att uppstå när en del individer från början är vana att läsa på skärm.

In and out: how does that metadata get into a knowledgebase anyhow (In och ut: hur kommer metadata in i en knowledgebase)

En presentation som bland andra hölls av Benjamin Johnson (ProQuests Lead Metadata Librarian). Presentationen gick igenom hur ProQuest bygger sin knowledgebase och kvalitetssäkrar innehållet och hur detta sedan används i discovery-plattformen. Johnson påpekade flera gånger att en av de källor till information som de använder är den information BIBSAM har lagt in i KB+.

Wikimedia and Scholarly Publications (Wikimedia och vetenskapliga publikationer)

Daniel Mietchen (National Institutes of Health) förklarade hur Wikimedias olika projekt kan hjälpa till för att sprida och tillgängliggöra vetenskaplig forskning, genom till exempel att arkivera open access-material i Wikimedia Commons och skapa en länk till detta material i Wikipedia. Se videon och slides.

A Quiet Culture War in Research Libraries (Ett tyst kulturkrig inom forskningsbiblioteken)

Rick Anderson (Utah universitet) avslutade tredagarskonferensen med en intressant tanke. De nya frågorna som forskningsbibliotekarier sysslar med (big deals, open access, författaravgifter, etc.) kan leda till två olika inriktningar bland bibliotekarier om hur de ser på sina uppdrag och som kan vara strida mot varandra när man ska allokera tid och pengar: agera mer som en ”soldat” eller mer som en ”revolutionär”. Den första tenderar att fokusera på lokalt behov, kortsiktiga resultat, anpassning till institutionella uppdrag och stöd och service. Den andra på globala behov, långsiktiga resultat, lösa globala problem och ledarskap och utbildning. Se videon.

Mer videor från UKSG 2015 finns här.

Det här inlägget postades i Avtalslicens, e-resurs, konferens, open access. Bokmärk permalänken.