Free eBooks for everyone: a new challenge for the University Library – A UKSG Webinar 24/2-2015

UKSGDen 24e februari presenterades i UKSG:s regi ett webbinarium under rubriken “Free eBooks for everyone: a new challenge for the University Library” som några licenshandläggare på KB deltog i och nedan följer ett sammandrag.

Middlesex University i England har genomfört ett pilotprojekt som går ut på att ge studenter en gratis e-bok per kurs som de studerar, totalt rör det sig om ungefär 12 böcker per termin. Projektet leds av biblioteket och finansieras av universitet.

Matthew Lawson, Paul Howell och Jamie Halstead som alla har varit en del av projektet presenterade projektets olika faser – från upphandling till teknisk tillgänglighet – och redovisade även användningsstatistik och den feedback de har fått hittills samt vilka planer och önskemål de har för att utveckla projektet framöver.

Initiativet till projektet kommer ur frågeställningen – hur attraherar vi studenter till skolan och hur får vi dem att stanna? Att studera i England är dyrt och studenternas förväntningar på biblioteken är höga. Projektledarna menar att istället för att begränsa bibliotekens roll så handlar det snarare om att bredda deras utbud och kunskap.  Varför just e-böcker istället för tryckta böcker motiverar de med att studenterna uppskattar att ha tillgång till litteraturen vid alla tidpunkter och oavsett var de befinner sig, framförallt är det gynnsamt för distansstuderande.

Det var viktigt för dem att använda sig av förlagsoberoende teknik och de har samarbetat med John Smith’s och Kortext. Studenterna får tillgång till böckerna på upp till fem olika läsplattor/teleforn och en bok blir studentens på obegränsad tid. Upphovsrätt och delning är avgränsat i systemet med mer generösa regler kring utskrifter än för vanliga e-böcker. Varje lärare på respektive kurs fick välja vilken bok de ville göra tillgänglig och sen har John Smith’s och Kortext i sin tur förhandlat med förlagen. De flesta förlag har varit positiva till projektet. Användningsstatistiken hittills visar på 85 % användning av de 4 995 deltagande studenterna.

En hel del intressanta frågor väcktes under slutet av presentationen, alla presentationer samt frågor och svar hittar ni på UKSG:s hemsida: http://www.uksg.org/webinars/ebooks

Therese Pietilä

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.