ASA Conference, London 16-17/2-2015

London visade sig från sin allra bästa sida dessa två dagar i februari. Solen sken från en klarblå himmel – det var helt enkelt vår i luften! Jag var dock inte i London för att i första hand njuta av vädret utan syftet med besöket var att delta i den årliga ASA konferensen.

ASA är en förkortning för Association of Subscription Agents and Intermediaries och denna organisation anordnar årligen en konferens dit både förlag, agenter och bibliotekarier är välkomna. I år lockade konferensen till sig ca. 120 personer, jag var den enda deltagaren från Sverige, tror t o m den enda från Norden. Konferensen sponsrades av Wiley, LM, Springer och Maney Publishing. Årets tema var Research to Readers.

Den första dagen inleddes med ett anförande av CEO Derk Haank från Springer (han som en gång i tiden myntade begreppet ”the big deal is the best innovation since sliced bread”). Han hade uppmanats av konferensarrangörerna att vara en aning provokativ i sitt anförande för att få igång en diskussion. Hanks anförande hade titeln ”Partners or a nuisance?”. Agenterna och även bibliotekarierna fick sig några rejäla kängor av Haank.

IMAG0496Biblioteken vill köpa mer än de har råd med! Förlagsindustrin är sund och växande och biblioteken kan inte förvänta sig att de skall kunna få mer innehåll utan att betala mer. Big deal-modellen är bra för alla inblandade och det finns ingen anledning att lämna den.
Han menade att förlagsvärlden befinner sig i en situation där den levererar mer och mer och där efterfrågan också hela tiden ökar. Förlagens viktigaste uppgift enligt Haank är att ”deliver value for money”, en sänkning av priserna skulle bara leda till att en kollaps av förlagsindustrin.
Tidskriftsagenterna har under de senaste fyra åren tappat en tredjedel av sin marknad. Haank riktade stark kritik mot tidskriftsagenterna när det gäller hanteringen av e-böcker.
Enligt honom är det samma typ av material och kunder som för e-tidskrifter, agenterna borde inte ha några problem med att hantera även e-böcker. Agenterna tror att de är säljorganisationer medan de i själva verket är organisationer som skall hantera logistik. Hans råd till agenterna var att leta efter nya nischer och att titta på sina kostnader och att i högre utsträckning använda låglöneländernas arbetskraft för att få ner kostnaderna.
När det gällde open access (OA) såg han det som en fara för tidskriftsagenterna och något som på sikt kommer att äta upp deras marginaler. Han var också mycket tydlig med att Springer inte ägnar sig åt ”double dipping” (betala två gånger för en artikel). Haanks åsikt är att OA-modellen kommer att ta över helt inom medicinområdet men att den kommer att få problem inom andra områden.
Enligt Haank är förlagen intresserade av att outsourca ”backoffice”-sysslor till agenterna men som en följd av Swets konkurs så ställde Haank kravet att det är viktigt att agenterna inte sitter på förlagens pengar.
Hans råd till tidskriftsagenterna inför framtiden var:

 • Invest more in stability
 • Focus on unique value services
 • Participate in educating libraries
 • Consider a system of escrow/ring-fence accounts to protect their customers

Efter Haanks anförande följde en paneldebatt mellan representanter för agenter, bibliotek och förlag. Under paneldebatten kom bl.a. följande frågor upp:

 • Vem skall hantera författaravgifterna de s.k. APC:erna (article processing charges) i framtiden? Vore inte det en lämplig uppgift för tidskriftsagenterna? Varken bibliotek eller förlag verkar intresserade av uppgiften. Biblioteken kommer sannolikt inte att få mer personal och hanteringen av författaravgifter är resurskrävande.
 • Man kom också in på diskussionen om betalningsmodellen. Är det rimligt att betala för produkterna i förväg? Varför är det på det sättet?

Till slut avslutades debatten med följande varning för att man om man inte ser upp är på väg att ”Inventing a monster of transactional issues”.

Tyvärr var lokalen inte den bästa för diskussioner, den var stor med högt i tak och alla satt väldigt långt ifrån varandra vilket tyvärr hämmade debatten vid flera tillfällen.

Haank fick också frågan om hur sammangåendet mellan Nature och Springer kommer att märkas. Enligt honom kommer väldigt lite att förändras på kort sikt. Det blir en kombination av det bästa från två världar. Denna sammanslagning handlar inte om att spara pengar utan enbart om att få tillgång till nya portföljer och ses som en förändring på lång sikt.

Ett nytt grepp på årets konferens var att anordna parallella workshops. Det fungerade som så att det fanns fem workshops att välja mellan och när man väl valt förväntades man att vid tre olika tillfällen samlas och diskutera inom sin workshopgrupp. Sista dagen presenterade varje grupp vad den kommit fram till. Konceptet fungerade inte helt fullt ut, de flesta jag talade med hade föredragit att få gå på tre olika workshops, nu blev diskussionerna i grupperna tidvis lite krystade. Följande fem workshops fanns att välja mellan och ambitionen var att få med representanter för agenter, förlag och bibliotek i alla grupper.

 • Trust in Research. How serious is the crisis of trust in scholarly publishing, and how can it be resolved?
 • Subscription Intermediaries. How much do we need subscription intermediaries in scholarly content supply, and how can they be most effective?
 • Institutional Publishing. Should institutions, libraries, faculties and academics become publishers, and what are the advantages?
 • User experience. What kind of user experience around content discovery and consumption is appropriate, and how should that be delivered?
 • The future of Libraries. What are libraries for, given diminishing need for physical handling, subscription management, and discovery mediation?

Jag valde att delta i gruppen som diskuterade det framtida biblioteket och vi bestämde tidigt att pengar naturligtvis är en helt avgörande faktor för bibliotekens framtida existens, medvetna om detta faktum valde vi att i stället fokusera och diskutera frågor som t ex vikten av profilering av biblioteket och behovet av synlighet. Bibliotekens arbete med att tillgängliggöra sina resurser på ett så smidigt sätt som möjligt får det till följd att biblioteken osynliggörs? Ingen ny fråga men nog så viktig.

Under rubriken ”What do researchers trust?” berättade Anthony Watkinson från IMAG0498University College London om en undersökning där man intervjuat forskare och kommit fram till att artiklar är det som man litar mest på. Böcker och ”conference proceedings” litar man i mindre grad på och man använder i väldigt liten utsträckning bloggar. Forskare arbetar gärna i grupp och i grupper som de känner förtroende för. I liten utsträckning ingår forskare från t ex Indien och Kina i dessa grupper.

Paneldisskussionen dag två mellan bibliotekarier och forskare hade rubriken ”What does the world of publishing look like to early career researches and librarians?
Processen att få sina artiklar publicerade beskrevs som långsam och trög. Den framtida karriären avgörs av i vilka tidskrifter forskaren blir publicerad. Vid valet av tidskrifter spelar impact faktorn en stor roll. En av forskarna beskrev det som att man måste ha tur. Bara att få en artikel accepterad för ”peer review” tar tid och därefter tar själva peer-reviewandet av artikeln lång tid. Det är en tävling där fler och fler deltar. Det vore önskvärt att processen för ett förlag när det gäller att refusera en artikel skulle gå fortare.

Återigen kom problemet med att forskare från tredje världen inte deltar i de traditionella forskargrupperna upp. Svårt att komma in i dessa forskargrupperingar, det kräver att man får möjlighet att delta i konferenser så att man med hjälp av personliga kontakter kan bygga upp ett förtroende. Här riktades en önskan till förlagen om mer stöd till unga forskare i form av stipendier m.m.

Detta var ett axplock från konferensen, utöver det som rapporterats ovan gavs flera intressanta föreläsningar. Konferensen avslutades med en föreläsning om den resa som musikbranschen gjort under de senaste åren och vilka lärdomar förlag, agenter och bibliotek skull kunna dra av den.

Länkar till presentationerna kommer att läggas upp på ASA: s hemsida

 

Britt-Marie Wideberg

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.