Kvalitetsdialog, strategigruppens möte den 11 februari 2015

Kvalitetsdialog är namnet på de olika grupper som skapats för att uppfylla det andra stycket i bibliotekslagens §18:
Myndigheten ska tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna följa upp hur de biblioteksplaner som antagits har utformats och hur de används.

Från 2015 arbetar tre nivåer med uppföljningen, varje kommun är tänkt att driva ett lokalt uppföljningsarbete. I de flesta fall handlar det om biblioteksplanen och underliggande dokument som t.ex. verksamhetsplaner.

På den regionala nivån samlas kommunerna och den regionala biblioteksverksamheten och för dialog med ett bredare perspektiv. Råd, hjälp och stöd från den regionala biblioteksverksamheten ska finnas tillgängligt.

På den natikvalitetsdialog 2015onella nivån träffas alla regioner/län med ett urval av kommunerna. En gång per år är det ett större möte där hela gruppen träffas och diskuterar aktuella frågor, tre gånger per år träffas den sk. strategigruppen för att identifiera och prioritera områden som gruppen vill arbeta mer konkret med. Det kan resultera i rapporter, handledningar, checklistor eller andra stöd- och idéprodukter.

Den 11 februari 2015 träffades den nya strategigruppen för första gången. På förmiddagen avhandlades formalia och på eftermiddagen diskuterades och prioriterades föreslagna arbetsområden. kvalitetsdialog gruppbild feb 2015

Gruppen kommer att funderar närmare på tre teman som stödjer processen att ta fram en biblioteksplan. Arbetet sker i tre mindre grupper:

• Hur involvera interna och externa (civilsamhället) i processen.
  • Koppla visioner och mål till styrdokument som bibliotekslagen.
  • Formulera uppföljningsbara mål och aktiviteter.

Andra områden som berördes var samsyn om standard, i betydelsen av kvalitetsnivå, och betydelsen av tillgängliga data/statistik för uppföljningen.

Deltagare i Kvalitetsdialog
Minnesanteckningar 2015-02-11

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan, folkbibliotek. Bokmärk permalänken.