Gästbloggare – Skolbiblioteksutveckling inom grundskolan i Linköping

Runt om i landet pågår en mängd satsningar på skolbibliotek. Här berättar Catrin Eriksson, skolbibliotekschef i Linköping, lite om hur man har jobbat med olika lösningar på de utmaningar man har i kommunen. Bland annat jobbar man med ”fokusbibliotek” och ett tämligen unikt traineeprogram för att säkerställa framtidens behov av kompetenta skolbibliotekarier.

I Linköping arbetar vi efter en modell som vi kallar fokusbibliotek. Det innebär att vi från centralt håll i kommunen bemannar skolbiblioteken med en fackutbildad bibliotekarie på heltid. Hen arbetar 100 % på en skolenhet. Med bibliotekarien på plats rustar vi sedan upp avseende lokal, medier och biblioteksdatasystem och börjar skapa verksamhet i samverkan med ledningen och lärarna på skolan. Fokusbibliotekarierna har ett tydligt uppdrag, att verka läsfrämjande och utveckla informationskompetens, och har var och en ansvar för biblioteksverksamheten på sin skolenhet.

Genom tillhörigheten till en central enhet för metodstöd används också bibliotekariernas kompetens för fortbildning i hela kommunen. Jag är deras närmsta chef och upplever att den organisation vi byggt upp skapar trygghet och ger styrka till bibliotekariegruppen. Den ger även stora möjligheter till kollegialt lärande och gemensamt utvecklingsarbete.

Vi startade 2010 och har nu bemannat 18 skolenheter med sammanlagt 23 skolor. Enligt vår modell med stort centralt stöd under uppbyggnadsfasen på två år, vilken sedan följs av en nedtrappning, har vi möjlighet att starta nya verksamheter på tre – fyra skolor/år men har ändå en bit kvar tills att alla större skolor finns med. För att klara kompetensförsörjningen i en skolbiblioteksvänlig kommun som befinner sig en bit från utbildningsorterna har vi tänkt i nya banor. Vi vill hitta rätt personer och ge dem en introduktion till vårt sätt att arbeta och därför har vi skapat ett traineeprogram.

trainee

Tillsammans med vår centrala HR-avdelning gjorde jag hösten 2013 en skiss över ett tänkt program. Under vintern tog det sedan form. Vi skapade ett attraktivt marknadsföringsmaterial och så gav vi oss iväg, mina två yrkesambassadörer och jag, dels till Borås och dels till Växjö för att möta sistaårsstudenter på biblioteks- och informationsvetenskapsprogrammet som utgör vår målgrupp. Till övriga bibliotekarieutbildningar skickade vi ut materialet.

Traineeprogrammet fick ett högt söktryck och vi genomförde ett stort antal intervjuer innan fyra traineer kunde väljas ut. Samtidigt utsåg jag fyra bibliotekarier i min grupp till mentorer. Den 1 september tog vi emot ett gäng engagerade, nyfikna och målmedvetna bibliotekarier. De fick under sina 10 veckor följa sin mentor i vardagen och ganska snart också själva vara delaktiga i arbetet med eleverna. En vecka in i november då vi avslutade programmet hade tre av traineerna sökt och fått varsin heltidstjänst på skolor där fokusbiblioteksutvecklingen nu startat.

Vår slutsats efter olika utvärderingar är att allt gått över förväntan och att det här är ett framgångsrecept för att på bästa sätt skola in nya bibliotekarier.

Vi ser fram emot att starta en ny omgång av traineeprogrammet hösten 2015.

CatrinCatrin Eriksson, skolbibliotekschef Linköping

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gästbloggare – Skolbiblioteksutveckling inom grundskolan i Linköping

1. Pingback: Omvärldsbloggen » Blog Archive » Bibliotekets roll i en digital skola