KB söker deltagare till antologi om bibliotekens pedagogiska roll

Inom alla bibliotekstyper jobbar man pedagogiskt. Arbetet sker på olika sätt, i olika stor utsträckning och har genomgått mängder av förändringar under årens lopp.

Nu vill KB skapa en antologi med texter som resonerar och reflekterar kring utvecklingen av den pedagogiska rollen på folk- skol- högskole- universitets- och specialbibliotek. Den ständigt pågående utvecklingen ska få lyftas av röster från verkligheten.

Varför denna antologi?
Syftet med antologin är att ge en bild av den pedagogiska rollens utveckling inom bibliotekssektorn, att visa på likheter och skillnader mellan olika bibliotekskategorier och att skapa förståelse mellan personalgrupperna på olika slags bibliotek.

Genom att ha med representanter från flera olika bibliotekstyper kan antologin presentera en bredare bild av ämnet än vad som tidigare gjorts. Det blir dessutom en mer personlig bild tack vare att grunden är den personliga berättelsen snarare än vetenskapliga teorier.

Antologin kommer att ge en möjlighet att jämföra de olika bibliotekstyperna. Bredden skapar också förutsättningar för en ökad förståelse mellan de olika personalgrupperna. Förhoppningsvis kan dessa insikter leda till att man låter sig inspireras till att öppna upp för olika samarbeten över stadierna, något som skulle gynna det livslånga lärandet och synen på människans som lärande varelse genom hela livet.

Antologin ingår som en del i KB:s uppdrag att analysera forskningsbibliotekens utveckling och att ha en nationell överblick över det allmänna biblioteksväsendet och främja samverkan och utveckling inom området.

Hur och vad?
Vill du delta själv eller känner du till någon som du tror skulle kunna bidra? Vi är öppna för olika typer av texter. Man kan skriva ensam eller tillsammans med en kollega. Kanske vill ni som deltar i något nätverk lämna in ett gemensamt avsnitt?

Maila din idé i form av ett kortare ”abstract” till Christine Wallén eller Elin Lucassi . Vi svarar även på alla eventuella frågor.

Senast den 1 februari 2015 vill vi ha ditt förslag. Texterna ska vara färdigställdas sommaren 2015.

Under arbetet kommer vi att finnas tillgängliga med redaktörsstöd och bollplank.

Vi ser fram emot samarbetet!

Läs direktivet (i högerspalten) här.

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till KB söker deltagare till antologi om bibliotekens pedagogiska roll

1. Anna Hallberg skriver:

Viktigt och intressant. Jag undrar bara, det står inget om ersättning, förväntas skribenterna delta gratis?

Anna Hallberg

• Elin Lucassi skriver:

Hej Anna
      Eftersom det handlar om att skriva om sitt arbete hoppas vi såklat att skribenterna ska kunna göra insatsen med sin arbetsgivares goda minne.
      Förutsättningarna ser såklart väldigt olika ut och vi förstår att det är lättare sagt än gjort för många mindre verksamheter att ”bjuda på arbetstid”.

Tyvärr finns det ingen särskild budget för arbetet med denna antologi utan tanken är att det utförs inom ramen för KBs nationella samverkansuppdrag tillsammans med de bibliotek som känner att de vill och kan bidra. Myndigheten avsätter personalresurser och kommer även att tillgängliggöra det färdiga resultatet för fri nedladdning.

Hoppas att du har något intressant du skulle vilja tillföra.
      Har du fler frågor går det bra att maila mig direkt på elin.lucassi@kb.se
      //Elin

2. Sofie Wennström skriver:

Hej,

Vilket trevligt initiativ! Vi håller på med ett utvecklingsarbete av bibliotekets pedagogiska arbete på SU, och berättar gärna om detta. Vi återkommer när vi skrivit lite mer om processen.