Rapport från Nationella referensgruppens möte 17 september 2014

Ny samlad nationell biblioteksstatistik

På agendan för höstens första möte i Nationella referensgruppen stod bland annat KB:s förslag ”En samlad nationell biblioteksstatistik” där en rad förslag till förändring presenteras. Syftet med föreslagen är att Sverige ska få en nationell biblioteksstatistik som ska kunna ge en samlad bild av biblioteksutvecklingen på riks, läns- och kommunnivå. Biblioteksstatistiken ska ligga i fas med den utveckling som skett inom biblioteksverksamheterna, de krav som finns i den nya bibliotekslagen samt den nya ISO-standarden för biblioteksstatistik. Samtidigt är syftet att gör det så enkelt som möjligt för uppgiftsinlämnarna. All information inklusive rapporten med förslag på nytt enkätformulär finns på bloggen biblioteksstatistik.se.

KB:s inflytandestruktur

Under våren fram tills nu har KB:s inflytandestruktur utvärderats av en extern utredare Peter Almerud. Slutrapporten kommer att vara klar i slutet av september och KB kommer därefter att utarbeta ett förslag utifrån de rekommendationer som förslås i utvärderingen. Förslaget kommer sedan att gå ut på remiss innan årsskiftet och förhoppningen är att beslut om ny struktur kan tas under första kvartalet 2015. Den nya strukturen är tänkt att sjösättas efter sommaren 2015. Nationella referensgruppen tog därför ett inriktningsbeslut gällande förlängning av den nuvarande inflytandestrukturen fram till 30 juni 2015. Riksbibliotekarien har därefter beslutat att förlänga KB:s inflytandestuktur inkl. mandatperioden för de ledamöter och ordföranden som sitter i Nationella referensgruppen, styr- och expertgupper, fram till och med 30 juni 2015.

Nationella utvecklingslinjer inom bibliotekssfären

Under våren har underlag och förslag till nationella utvecklingslinjer samlats in via KB:s inflytandestruktur. Dessa bearbetades av nationella referensgruppens innan sommaren och har efter det beretts i KB:s ledningsgrupp. Under mötet presenterades tre specifika förslag på nationella utvecklingslinjer inom bibliotekssfären. Något inriktningsbeslut kunde dock inte fattas vid sittande möte. KB pausar därför processen och återkommer i frågan till nationella referensgruppen på nästa möte i november.

Nästa möte i Nationella refernsgruppen äger rum den 19 november 2014.

Det här inlägget postades i bibliotek, bibliotekssamverkan, expertgrupp, Inflytandestruktur, KB, KB:s inflytandestruktur, Nationella referensgruppen, Nationella utvecklingslinjer, Rapport, strygrupp, utvärdering. Bokmärk permalänken.