Konsortiedagarna 2014

Ägde rum den 2-3 juni, i Garnisonen på Karlavägen 100 i Stockholm.

Mingel

Över 100 personer deltog i konsortiedagarna som hålls vartannat år för medlemmar i BIBSAM-konsortiet. De flesta deltagare anlände i god tid för att hinna äta en lunchmacka och prata en stund med kollegerna från Sveriges alla hörn innan konferensen började. 15 personer var på plats redan klockan 10 för att delta i en två timmar lång introduktion till BIBSAM-konsortiet.

Förste talare var Wilhelm Widmark som redogjorde för styrgruppen för BIBSAM-konsortiets  uppdrag och verksamhet. Som aktuella frågor nämndes bl. a förändringar av prismodeller, medlemsmedverkan vid särskilt viktiga förhandlingar och relationen Open Access – licensavtal.

Licenshandläggarna på KB rapporterade om pågående förhandlingar inför 2015. Fortsättning följer under BIBSAM:s halvdag den 1 oktober. Annika Wentzel presenterade resultatet av den enkätundersökning och omröstning för nya produkter för konsortieavtal som genomförts under våren. Listan kommer att användas som vägledning för licenshandläggarna när förlagen hör av sig och vill ha konsortieavtal.

Svenska e-böckerKarin Byström och Karin Perols rapporterade från ett diskussionsseminarium om svenska e-böcker på akademiska bibliotek den 13 maj. Målet med seminariet var att skapa större förståelse mellan svenska förlag och bibliotek angående e-böcker – vilket lyckades. Fortsatt dialog är planerad.

Lisa2Lisa Lovén rapporterade att det pågående projektet på SUB och KIB, Användningsstatistik ur ett konsortieadministrativt perspektiv, bekräftat att de nya verktyg som finns för statistikbearbetning är otillräckliga och att de flesta bibliotek endast använder Excel. En arbetsgrupp för definitioner i den nationella statistiken efterfrågas av flera lärosäten.

Frida SUBUnder nästa punkt, Rätt förvärv i rätt tid på rätt sätt – om ett användarstyrt förvärv på SUB, berättade Frida Jacobson om de senaste årens stora förändringar på Stockholms universitetsbibliotek, där fokus flyttats från de egna samlingarna till snabb leverans av det som efterfrågas. Reaktioner från användarna har varit övervägande positiva.

Därefter var det kaffepaus och utställarbesök. Som vanligt under konsortiedagarna var det livat under pausen då alla skulle hinna prata med varandra.

SwePuKonferensen fortsatte med två lägesrapporter från KB:
– Karin Widin – om KB:s beslut att ingå samarbete med Jisc Collections kring systemet Knowledge Base+ (KB+), i syfte att åstadkomma bättre beståndsinformation för innehållet i konsortieavtalen.
– Ulf Kronman – om vidareutveckling av SwePub för bibliometriska analyser på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Dagens sista punkt var Scopus and Web of Science, med Roger Bishop, KTHB, som moderator. Som nyhet nämndes att Web of Science utökats med ett Data Citation Index med länkar till det data som citeras i artiklarna.

BåtSedan var det dags för en promenad utmed Strandvägen och en guidad båttur runt Djurgården i det allra vackraste väder som Stockholm kan bjuda på.

Efter båtturen var det mingel och middag på Sjöcaféet vid Djurgårdsbron. Umeå Niklas

Anna_Axel

Dag två inleddes med presentationer från Emerald, The Economist Intelligence Unit och Euromonitor.

EmmaDärefter följde ett OA-block där Emma Nolin, LUB, berättade att tre svenska universitet, Lund, Stockholm och Uppsala, valt att delta i det internationella projektet Knowledge Unlatched, vars OA-modell går ut på att bibliotek går samman för att köpa monografier inom humaniora och samhällsvetenskaper och ge dem en creative commons licens.

Ilona Johansson och Ulf Kronman inledde sedan paneldiskussionen From subscriptions to open access – making the two systems meet, med representanter från De Gruyter, Springer och Wiley.

I nästa punkt presenterade Satu Qvarnström och Karin Byström, UUB, projektet Beslutsunderlag vid förnyelser – kvalitativ och kvantitativ utvärdering av e-resurser vid högskole- och forskningsbibliotek.

Anna Richard PanelDärefter följde en uppskattad paneldebatt, Working with societies in the publishing industry, med Victoria Babbit från T&F, Claire Minto, Sage och Anna Whiting, OUP, i panelen och Richard Savory från JISC som moderator. Även om panelen inte svarade fullt ut på Richards frågor om de prisökningar som följer när ett stort förlag tar över utgivningen av en tidskrift från ett lärt sällskap, så fick vi en intressant inblick i hur relationen förlag – lärda sällskap kan fungera och hur mycket arbete de lägger ner på sällskapens titlar.

Konferensens sista punkt var Licensavtal och avtalslicenser – Påverkar kollektiva avtalslicenser licensavtal? Mats Niklasson, KB, redde ut begreppen åt oss och svaret på frågan är nej, kollektiva avtalslicenser påverkar inte licensavtal, eftersom licensavtal har företräde.

Vackert väder Sjöcafeet

Tack till alla som svarat på utvärderingen av konsortiedagarna!

Detta, bland annat, ska vi ta till oss:

• Fler presentationer från projekt på svenska bibliotek!
  • Vi ska bli bättre på att få förlagsrepresentanterna att håller sig till ämnet för paneldiskussionerna.
  • Godare kaffe!

Inspelningar och presentationer ligger på BIBSAM:s interna web
#bibsam2014

Korsord

Konstruktör: Ilona Johansson, KB

Anna-Lena Johansson vann 1:a pris i korsordstävlingen Konsortiekrysset 2014, konstruerat av Ilona Johansson. Här är rätt lösning.

Det här inlägget postades i Avtalslicens, bibliotek, bibliotekssamverkan, BIBSAM, E-böcker, e-förvärv, e-resurs, högskolebibliotek, konferens, konferenser/kurser, open access, universitetsbibliotek. Bokmärk permalänken.