Gymnasiebiblioteket som en pedagogisk resurs – en projektrapport

’Kul att få höra om källkritik från någon annan än bibliotekarien i gymnasiebiblioteket’
’Bra att få veta hur det kan vara att jobba med källkritik med gymnasieelever i verkligheten.

Gymnasieelever från Nacka gymnasium och lärarstudenter träffas på Södertörns högskola för att arbeta tillsammans med kritisk informationssökning och informationsanvändning. Mötet ägde rum inom ramen för det KB-finansierade projektet ”Högskolebibliotek och skolbibliotek som pedagogiska resurser med fokus på lärarutbildningen” som är ett samarbete mellan biblioteket och lärarutbildningen vid Södertörns högskola, Nacka gymnasium och Regionbibliotek Stockholm. Syftet med projektet är att utifrån en samverkansmodell för olika biblioteksverksamheter med lärarutbildningen som sammanlänkande part skapa en övergång mellan gymnasiestudier och högre och att förbereda lärarstudenter för sitt professionella arbete med gymnasielevers informationskompetens.

Under projektets gång har en progressionsplan när det gäller att söka, värdera och använda information i gymnasieskolan tagits fram och ett lärandemål om gymnasiebibliotek har skrivits in i kursplanen för lärarstudenternas VFU. Under sin VFU undersöker de hur gymnasiebiblioteket kan fungera som pedagogisk resurs i undervisningen.

Södertrön ordmoln

’På min VFU-skola har biblioteket fyra mål för verksamheten på sin webbplats’
’De har ett litet rum med några pocketböcker och uppslagsverk. I stället har de datorer’

Vilka resurser har biblioteken i gymnasieskolorna, hur samarbetar lärarna med biblioteket i sin undervisning och hur kan gymnasiebiblioteket användas som pedagogisk resurs när det gäller kritisk informationssökning? Det är tre av de frågor lärarstudenterna får med sig till sin VFU då de ska undersöka bibliotekets roll i gymnasieskolan. Några av lärarstudenterna intervjuade också gymnasieelever om deras syn på källkritik. ’Det är mycket enklare att vara källkritisk mot böcker än källor på internet’ säger en elev vilket visar att det inte entydigt är positivt med källor på Internet.

För projektgruppen har arbetet också medfört kompetensutveckling under observationer av undervisningstillfällen i kritisk informationssökning och arbetsmöten med representanter från verksamheter som arbetar med studenters akademiska skrivande. Att intresset för samarbeten mellan gymnasieskola och högskola/universitet är stort har vi märkt genom att projektgruppen blivit kontaktad av aktörer som arbetar med gymnasieelevers och studenters informationskompetens. Som en fortsättning på projektet kommer ett kompetensutvecklingsprogram för gymnasiebibliotekarier och lärare om pedagogik, akademiskt skrivande och kritisk informationssökning tas fram.
Text; Ika Jorum, projektledare och bibliotekarie, Södertörns högskola

Det här inlägget postades i Skolbibliotek och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.