Sommar, sol och halvårskifte

Nu är det äntligen sommar och de flesta av oss har semester men en och annan är fortfarande kvar här i korridorerna. Mycket har hänt under de månader som gått och en del beslut som har tagits under våren har nu trätt i kraft vid halvårskiftet.

Som vi tidigare har berättat har KBs inflytandestruktur justerats under året. För att skapa en bra övergång överförs sammanlagt sex medlemmar från expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning respektive expertgruppen för kompetensutveckling och forskningsanknytning förts över till styrgruppen för Libris styrgrupp respektive expertgruppen för utvärdering och kvalitetsutveckling. De två förstnämnda expertgrupperna har därmed avslutat sitt arbete. Vi vill tacka för de goda insatser som har gjorts i dessa expertgrupper och vill även passa på att välkomna de nya ledamöter som också tillträder nu vid halvårsskiftet och därmed fyller de vakanser som har uppstått under året.

Vad som även justeras nu i juli är det arbete som rör styrgruppen för programmet OpenAccess.se. Styrgruppens mandatperiod löpte ut nu vid halvskiftet och i samband med det har förslag kommit upp att ändra inriktning på gruppens arbete och därmed bredda området till att omfatta även publiceringsfrågor. Frågorna rörande forskningsbibliotekens hantering av de vetenskapliga publikationer som produceras av deras respektive moderorganisationer, har fram tills nu inte haft en naturlig hemvist i KB:s inflytandestruktur. Hanteringen av de vetenskapliga publikationerna är dock ett verksamhetsområde av ökande betydelse för landets forskningsbibliotek och skulle därför behöva samordnas inom inflytandestrukturen. Efter diskussion i nuvarande styrgrupp och i Nationella referensgruppen beslutades att styrgruppen ersätts med en expertgrupp som förutom open access, även ska ta sig an fler aspekter av den vetenskapliga publiceringen, som arbete med publikationsdatabaser och bibliometri.

I och med denna förändring så byter gruppen namn och blir expertgruppen för OpenAccess.se och publiceringsfrågor. Mer information om hur gruppen kommer att vara uppbyggd och vilka frågor som mer specifikt hamnar inom gruppens fält kommer under hösten.  Än så länge är expertgruppen utan ledamöter men KB kommer under tidig höst att skicka ut förfrågningar till berörda organisationer om  ledamöter.

Vi önskar alla en fin och solig sommar, vi ses till hösten!

/Christina Jönsson Adrial, Avdelningschef Samordning och utveckling, KB

Det här inlägget postades i expertgrupp, KB, KB:s inflytandestruktur, kvalitetsutveckling, LIBRIS, Nationella referensgruppen, open access, strygrupp. Bokmärk permalänken.