CRIStins vårmöte 22-23 april – ”Med en fot i bakken”

Bild Cristin

Holmenkollen, Norge (foto: Lisa Lovén, KB)

Den 22-23 april höll norska konsortiet CRIStin (Current Research Information System In Norway) vårmöte för sina medlemmar. Ett arrangemang som på många sätt liknar BIBSAM:s Konsortiedagar (som återkommer våren 2014). Ett hundratal bibliotekarier från medlemsorganisationerna var på plats och mötet bjöd på aktuell information om avtal och rutiner för konsortiet, flera presentationer av egna och inbjudna talare samt en festmiddag på kvällen. Mötet hölls uppe på Holmenkollen, på det historiska hotellet Lysebu, och även leverantörerna var på plats, så många som 16 utställare. Själv var jag, Lisa Lovén, inbjuden att berätta om BIBSAM-konsortiet och också delta i konferensen.

Som sagt många likheter med våra egna konsortiedagar, men redan inledningsvis slogs jag av häpnad då Ivar Torgersen, från CRIStins konsortiegrupp, ganska detaljerat berättade om avtalsstatus, var i förhandlingarna man stod med vissa förlag samt, visserligen lite hastigt, visade faktiskta siffror i euros/norska kronor och procent. Och detta med leverantörerna närvarande i rummet (åtminstone några av dem har inga som helst problem med att förstå norska)! När vi inom BIBSAM-konsoritet har liknande genomgångar brukar det vara strikt ”members only”. Vi diskuterade detta efteråt och norrmännen menade tvärtom att öppenhet är bra, att det är positivt att vara tydlig med var man står och vad man vill uppnå. Sen hävdade de att riktigt allt avslöjade de ju inte och tyckte nog att jag var en lättchockerad svensk ;-).

Efter förmiddagens avtalsgenomgång fortsatte man efter lunch med två Open Access-presentationer, en där Springer/BMC redogjorde för förlagets ”menu of Open Access flavors” och en där Nina Karlstrøm och Lars Wenaas berättade om CRIStin:s roll och prioriteringar när det gäller OA. Liksom på KB ser man fördelar med ett nära samarbete mellan licensverksamheten och OA, att man förhandlar om OA-krav i konsortieavtalen och att statistik på området kan vara till hjälp vid förhandlingsbordet. Man menade också att ”til syvende og sist er det forskerne (innholdsleverandørene) som må endre publiseringsmønster, og vi og bibliotekene må bidra så godt vi kan til et slikt skifte”. Nina och Lars hade för övrigt deltagit i Mötesplats Open Access i Göteborg föregående vecka och var mycket inspirerade efter det!

Det hade lämnats en hel del luft i programmet, så det fanns gott om tid till att besöka utställargolvet, nätverka eller bara titta på den fantastiska utsikten. Själv stod jag på programmet först dag två, så jag tog mig tiden att repetera min presentation den där stunden innan middagen. Jag insåg då att jag klockade in på 47 minuter! Här gällde det att rensa för att lämna tid för eventuella frågor. Nästa dag visade det sig dessutom att man var tvungen att stuva om i programmet (även norska män hämtar på dagis) och lägga Norges Forskningsråds presentation före min, vilket gav mig den något tveksamma äran att presentera allra sist på dagen.

Dag två inleddes med en väldigt intressant presentation av Carolyn Alderson från JISC Collections. Hon redogjorde för deras nya verktyg Decision Tool – Users at Partner Institutions, som man tagit fram för att underlätta för såväl bibliotek som leverantörer att avgöra huruvida studenter och/eller personal vid så kallade ”partner institutions” ska ingå i den användargrupp som definieras av en licens eller om de ska klassificeras som ”added on” och hur man i så fall ska räkna ut kostnad för dessa. Presentationen finns upplagd i programmet och mer om detta verktyg, som är ett ganska avancerat sådant i Excel, kan man läsa på JISC Collections webb.

Efter JISC Collections var det dags för CRIStin:s egen Arne Jakobsson (även känd från EAHIL) att gå igenom ”Statistikkpakken”, dvs. de verktyg som togs fram inom det svenska projektet ”Analysstöd för statistik över användandet av elektroniska resurser” som utfördes av KIB och SUB 2011 inom ramen för KB: projektbidrag. Det kändes väldigt roligt att projektresultatet spridit sig även till vårt grannland i väst! Jag kunde i realtid rapportera hem att Arne gjorde ett alldeles utmärkt jobb när han pedagogisk gick igenom KPI:n för e-tidskrifter med exempel från Oslo universitet och deras ”nedlastninger” (nedladdningar) från SAGE de tre senaste åren. På CRIStin:s webbsidor har man skapat en egen delsida för verktygen, här översatta till norska.

En annan bekant punkt i programmet var PDA (patron driven acquisition) och i det här fallet en rapport från ett PDA-projekt vid NTNU (Norges Teknisk-naturvitenskapelige universitet). Därefter höll Hege Underdal en mycket väl genomförd presentation (befriande nog utan Powerpoint) av det norska Helsebiblioteket.no och deras arbete med nationella avtal. Hon följdes av Forskningsrådet och deras syn på Open Access. Rubriken på Forskningsrådets presentation fångar innehållet väl: ”Norske tidsskrifter i endring: Omlegging av norske tidsskrift til OA? – Utkast til en konsortiebasert model”. För den som vill ta del av dessa tre samt övriga presentationer rekommenderas vårmötets webbsida.

Så var det då slutligen dags för mig att berätta om BIBSAM-konsortiet med underrubriken ”nu och i framtiden?”.  Arne hade bett om något visionärt och framåtblickande. Det jag tog fasta på var det vi gör inom BIBSAM-konsortiet som kunde intressera norska bibliotekarier, i första hand sådant vi gör som inte det norska konsortiet gör eller sådant vi gör annorlunda. Huvudpunkterna i min presentation rörde därför: aktivering av avtalen i nationell länkserver, våra förhoppningar om att ersätta denna med KB+, paraplyavtal och priskalkylatorn, utvecklingsprojekten i anslutning till BIBSAM-konsortiet samt några ord om utvecklingen kring Open Access.

Jag kan rapportera att jag höll tiden med 5 minuter till godo och att ingen somnade. Möjligen berodde det sista på att jag ”hotade med” att ta efter Ivars presentationsteknik från dag ett, dvs. ta med mig en mikrofon ut i publiken och ställa frågor som ”Vad står KBART för?” och ”Vad är Portico?”. Denna teknik fungerade för övrigt väldigt bra för att få interaktivitet under mötets första dag och är något jag definitivt hoppas på att få chansen att prova under våra nästa konsortiedagar!

Sammanfattningsvis var det ett mycket givande och trevligt vårmöte och jag är glad att jag blev inbjuden. Erfarenhetsutbyte mellan våra nordiska länder är bra och det är intressant att notera att vi i mångt och mycket diskuterar samma saker. Nästa gång vi ses blir i juni på Island, för det årliga konsortieadministratörsmötet.

/Lisa Lovén, licenshandläggare KB

 

Det här inlägget postades i BIBSAM, konferenser/kurser, Licenser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.