Enkelt – effektivt – engagerat! Nationell konferens om fjärrlån, resursdelning och referensarbete

Den nationella konferensen om fjärrlån, resursdelning och referensarbete ”Enkelt – effektivt – engagerat” gick av stapeln i Stockholm den 15 april. Konferensen, som är resultatet av ett samarbete mellan Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning på Kungliga biblioteket, Lånecentralen i Umeå, Regionbibliotek Stockholm och Stockholms universitetsbibliotek, samlade ca 170 deltagare från inalles uppåt 90 olika biblioteksorganisationer. Såväl representanter från folk- och forskningsbibliotek som från specialbibliotek och sjukhusbibliotek m.fl. deltog. Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg öppnade konferensen och moderator för dagen var Madelein Enström, Sveriges depåbibliotek och lånecentral.

Marshall_Breeding_DSC07444

Marshall Breeding, Marshall Breeding Consulting Services (foto: Elisabet Ahlqvist, KB)

Konferensprogrammet bjöd på ett axplock av lägesrapporter inom vitt skilda ämnesområden av tio inbjudna talare.  Två utländska föreläsare gav utblickar från USA och Danmark. Marshall Breeding, konsult och författare, grundare av Library Technology Guides m.m., presenterade nya kommande bibliotekssystem, som enligt Breeding kommer att ge kraftfullt stöd i bibliotekens fortsatta utveckling inom fjärrlåneområdet.

Poul_Erlandsen_DSC07468

Poul Erlandsen, Det Kongelige Bibliotek/KUBIS (foto: Elisabet Ahlqvist, KB)

Poul Erlandsen, Det Kongelige Bibliotek/KUBIS, gav en underhållande och inspirerande redogörelse för hur biblioteken i Danmark samarbetar kring fjärrlån och resursdelning, ”Interlibrary loan (ILL) in Denmark”. Liksom i Sverige har Danmark nyligen gjort en översyn av rekommendationerna för fjärrlånesamarbetet. Även i de danska riktlinjerna betonas numera vikten av att lånesamarbetet präglas av ett generöst förhållningssätt och få barriärer.

Hilda_Androls_DSC07465

Hilda Androls, KB (foto: Elisabet Ahlqvist, KB)

Hilda Androls, projektledare på avdelningen för Libris, KB, berättade att det nu pågår ett intensivt arbete inom projekt ”Libris för folkbiblioteken – mot en nationell katalog”. En referensgrupp med deltagare från alla typer av bibliotek följer och stödjer projektarbetet. För folkbibliotek, som blir Librisbibliotek, anordnas särskild utbildning och det blir allt lättare att katalogisera i Libris, när det nya verktyget för webbkatalogisering tas i bruk. Redan nu finns en betaversion för test.

Johanna_Olander_DSC_1273b

Johanna Orlander, KB (foto: Annika Lissenko, Regionbibliotek Stockholm)

Johanna Olander, avdelningen för Libris, KB, redogjorde för det spännande arbetet med att identifiera Libris olika målgrupper och deras behov, som strategisk bas inför utvecklingen av framtida tjänster: ”Målgrupper och behov – framtida vägval för Libris tjänster”

Elisabet_Ahlqvist_DSC_1300

Elisabet Ahlqvist. KB (foto: Annika Lissenko, Regionbibliotek Stockholm)

En tredje presentation med Librisanknytning gav Elisabet Ahlqvist, avdelningen för samordning och utveckling, KB; ”Fjärrlån med sikte på kurslitteratur”. En arbetsgrupp på avdelningen har i uppdrag att kartlägga fjärrlånehanteringen av kurslitteratur, dess omfattning, lånevägar m.m. Den pågående kartläggningen visar mycket intressanta resultat så här långt. Man kan bl.a. konstatera att folkbiblioteken gör en betydande insats för att tillgodose de distansstuderandes behov av att fjärrlåna kursböcker, oavsett var i landet man bor.

Anna-Gretha_Johansson_DSC_1321

Anna-Gretha Johansson, Umeå universitetsbibliotek (foto: Annika Lissenko, Regionbibliotek Stockholm)

Anna-Gretha Johansson, Umeå universitetsbibliotek, presenterade projektet ”Kartläggning av fjärrlåne- och medieströmmar – en kvalitetssäkring” som resulterat i en KB-rapport med samma namn. Anna-Gretha gav exempel på hur man genom kartläggning av de lokala arbetsprocesserna kring fjärrlånhanteringen, kan ta fram modeller som förenklar och effektiviserar arbetet.

Linda_Lindström_DSC_1336b

Linda Lindström, Karolinska institutet (foto: Annika Lissenko, Regionbibliotek Stockholm)

Linda Lindström, Karolinska institutet, Universitetsbiblioteket och Eva Dahlbäck, Stockholms universitetsbibliotek, representerar båda bibliotek, som använder SAGA-systemet för lokal administration av fjärrlån. SAGA, utvecklat av KIB vid millennieskiftet, kommer nu att läggas ner och SAGA-biblioteken söker nya vägar för att ersätta detta system. Vi fick aktuella statusrapporter från respektive bibliotek. Stockholms universitetsbibliotek:  ”SAGA – teknikstöd för resursdelning”. Karolinska institutet, Universitetsbiblioteket: ”Livet efter SAGA – praktiskt arbete och nya strategier på KIB”

 

Gunilla_Fors_DSC07475

Gunilla Fors, Malmö stadsbibliotek (foto: Elisabet Ahlqvist, KB)

Dagen avslutades med två föredrag, som gav exempel på nya spännande initiativ inom referensarbetet. Gunilla Fors, Malmö stadsbibliotek gav oss en matnyttig och uppskattad redogörelse för olika tjänster och system, viktiga att känna till för den som arbetar med referensfrågor:  ”Att tänka utanför bubblan – om Google, dolda webben, digitalisering och nya möjligheter i referensarbetet”

 

Anna-Stina_Takala_DSC_1376

Anna-Stina Takala, Regionbibliotek Stockholm (foto: Annika Lissenko, Regionbibliotek Stockholm)

Till sist gav Anna-Stina Takala, Regionbibliotek Stockholm, en intressant inblick i hur man samarbetar nationellt inom det uppsökande arbetet i sociala medier, som är en del av Bibblan svarar: ”Någon som vet?” – ett fall för den sociala specialstyrkan. Om Bibblan svarars uppsökande arbete i sociala medier.

Konferensen och dess talare fick gott betyg av deltagarna i deras utvärdering av konferensen. Man tog med sig hem ny spännande kunskap att sprida till kollegorna. Och allra populärast bland talarna var Gunilla Fors, Malmö stadsbibliotek, med sin presentation. En blomma till Gunilla!

DSC_3449

Britt Sagnert, KB (foto: KB)

Britt Sagnert
Sekreterare i Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning, Kungliga biblioteket

 

 

 

Det här inlägget postades i Fjärrlån, konferenser/kurser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.