KB har yttrat sig över Läsandets kultur

För några dagar sedan fick Kulturdepartementet KB:s yttrande över Litteraturutredningens betänkande Läsandets kultur. Vårt remissvar innehåller ställningstaganden som berör det allmänna biblioteksväsendets roll och utveckling. Förslag som handlar om litteratur som konstform har vi inte kommenterat, då det ligger utanför vårt uppdrag.

En generell synpunkt är att utredningen hade kunnat ägna mer uppmärksamhet åt sitt uppdrag att ”bedöma och föreslå vilka statliga insatser som bör göras för att möta de utmaningar teknikutvecklingen för med sig”. KB menar att teknikutvecklingen inte endast är en utmaning, utan även en möjlighet att arbeta läsfrämjande på i skola, på bibliotek och när det gäller nationellt utbyte på litteraturområdet. Baserat på öppen data kan staten utveckla en infrastruktur varpå attraktiva webbtjänster kan byggas anpassade efter olika målgrupper och behov.

Sammanfattningsvis stödjer KB en rad av utredningens förslag:

• Samtliga skolor ska ha tillgång till skolbibliotekarier,
  • Skolverket ska få i uppdrag att utvärdera om de skolbibliotek som finns fungerar som pedagogisk resurs,
  • Läsfrämjande ska ingå i Kultursamverkansmodellen, Kulturrådet ska få medel för detta,
  • KB ska få i uppdrag (och medel till) att möjliggöra för externa distributörer att tillhandahålla e-resurser via Libris,
  • Sveriges Kommuner och Landsting ska få i uppdrag att vara avtalspart för kommunala bibliotek att få tillgång till e-böcker,
  • Biblioteksersättning ska inte omfatta e-böcker som affärsmodellen ser ut just nu
  • Förlagen ska få stöd till backlistdigitalisering men under förutsättning att de titlar som finansieras med statliga medel görs tillgängliga för utlån på bibliotek.

Om du läser hela KB:s yttrande kommer du också att få reda på skälen bakom. Läs det, och alla andra yttranden,  på regeringens webb.

/Christina Jönsson Adrial, chef för avdelningen för Samordning och utveckling, Kungl. biblioteket

Läs mer om KB:s yttranden på KB:s webb.

Det här inlägget postades i bibliotek, Biblioteksersättning, E-boksutredning, LIBRIS, Litteraturutredningen, Okategoriserade, Remissvar, Skolbibliotek. Bokmärk permalänken.