KB har ett samarbetsavtal med Kulturrådet

Förra veckan hade KB och Kulturrådets ledningsgrupper ett gemensamt möte för informationsutbyte. I samband med det undertecknade riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg och generaldirektör Kennet Johansson en överenskommelse.

För biblioteken är det viktigt att de båda myndigheterna tydliggör sina olika roller och samverkar kring gemensamma frågor. Kulturrådet är en viktig bidragsgivare till folkbiblioteken framförallt när det gäller litteratur och läsfrämjande verksamhet. KB har ett verksamhetsuppdrag och bedriver egen utvecklingsverksamhet, inte minst när det gäller systemutveckling, förhandling av licensavtal för e-resurser och kvalitetsarbete.

Kulturrådet och KB samverkar i arbetet med att följa de planer för biblioteksverksamheterna som kommuner och landsting antar i enlighet med bibliotekslagen (så kallade biblioteksplaner). Detta sker genom att Kulturrådet följer det arbete som KB och länsbiblioteken gemensamt utför med att utveckla en modell för kvalitetsutveckling och kunskapsutveckling kring olika utvärderingsmetoder.

Myndigheterna kommer också att analysera kopplingen mellan biblioteksplanerna och de regionala kulturplanerna. Kulturrådet har uppföljningsansvar genom sin roll som bidragsgivare till verksamheterna genom Kultursamverkansmodellen. KB har uppdraget att följa upp hur biblioteksplanerna antas och används, samt ingår i samverkansrådet i egenskap av sakkunnig.

Målet med denna samverkan är att utgöra ett stöd för bibliotekens kvalitetsutveckling, och ge en fördjupad bild av utvecklingen ur ett nationellt perspektiv.

Ett annat område som berör båda är läsfrämjande och digitala tjänster. Här kommer Kulturrådet och KB att hålla varandra informerade och samråda om nationella utvecklingsinsatser och -behov för läsfrämjande som innefattar digitala tjänster.

/Christina Jönsson Adrial, chef för avdelningen för Samordning och utvecklingKungl. biblioteket

Det här inlägget postades i bibliotek, Kulturrådet, samarbetsavtal och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till KB har ett samarbetsavtal med Kulturrådet

1. Pingback: Samarbeid nasjonalbibliotek og kulturråd = sant! | Se også