Studiebesök på Informa Healthcare och Taylor & Francis, Stockholm

Studiebesök IHC o T&F Stockholmskontor_cut

Foto: Anna Lundén, KB

En gråmulen februaridag blev KB:s licensgrupp varmt välkomnade hos förlaget Informa Healthcare på Kungsholmen i Stockholm. Det nuvarande förlagets föregångare har en lång tradition och har funnits i Sverige och Skandinavien under olika ägandeförhållanden sedan mitten av 1800-talet. Idag är Informa Healthcare en del av Informa Plc, det enda större internationella förlag som har ett kontor i Sverige.

Förläggare Håkan Pårup inledde med att berätta om företagets svenska historia och ge oss en del branschfakta.

Fakta förlagsbranschen (2009):

  • Ca 25 000 tidskrifter
  • Ca 1,5 miljoner artiklar per år
  • Ca 2 000 tidskriftsförlag
  • Antal tidskrifter och antal artiklar ökar med ca 3-4% per år
  • Ca 9 500 tidskrifter i Journal Citation Database varav ca 6 400 i Science Citation Database
  • Omsättning ca 8 miljarder USD och antal anställda ca 110 000

Informa Healthcare publicerar och marknadsför drygt 160 tidskrifter varav det dryga 40-tal som utges av det svenska kontoret ges ut på uppdrag av olika lärda sällskap. De sköter administrationen åt tidskrifterna och tillhandahåller ett submissionsystem. De ger de lärda sällskapen all den praktiska hjälp de kan tänkas behöva när det gäller administration, marknadsföring, prenumerationshantering och indexerings/abstractservice.

IHC Senior Managing Editor Production Editor

Therese Franzén & Therese Pietilä Foto: Anna Lundén, KB

Efter Håkans inledning tog kollegorna Therese Franzén, Senior Managing Editor, och Therese Pietilä, Production Editor, vid. De berättade mer i detalj om vad förlaget gör och vilken service de ger till de lärda sällskap som väljer att publicera sig hos Informa Healthcare.

Nedan syns en skiss som förklarar själva publiceringsprocessen. Denna process tar olika lång tid, alltifrån i bästa fall 15 dagar upp till flera månader. Här sker granskningen (peer-review) och ofta skickas artikeln flera gånger mellan de som granskar artikeln/förlaget och författarna innan artikeln till slut accepteras för publicering.

Informa HealthcareIdag sker hela publiceringsprocessen online och de olika aktörerna finns utspridda över hela världen. Alla tidskrifterna ges ut online och det blir mer och mer vanligt att man endast ger ut en tryckt samlingsvolym per år. Mycket av copyediting /typesetting-verksamheten utförs idag i Indien.

Informa Healthcare tillhandahåller och underhåller också tidskrifternas onlineplattform. Man förser även redaktörerna med statistik och ekonomisk uppföljning etc.

Foto: Anna Lundén

Victoria Babbit Foto: Anna Lundén, KB

Studiebesöket avslutades med att förläggare Victoria Babbit från Taylor & Francis Scandinavia berättade om Taylor & Francis verksamhet i Norden och Baltikum, med ansvar för ett femtiotal titlar, t.ex.  Distinktion: Scandinavian Journal of Social Theory, Geografisk tidsskrift, Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention, NORA – Nordic Journal of Feminist and Gender Research för att nämna några. Victoria deltar i ofta konferenser och annordnar seminarier för att träffa forskare och ge dem stöd i publiceringsprocessen.

KB:s licensgrupp Foto: Anna Lundén

KB:s licensgrupp Foto: Anna Lundén, KB

Under våren blir det förlagsrepresenterna tur att i utbyte få göra ett studiebesök hos licensgruppen på KB för att lära sig allt om BIBSAM-konsortiet!

Vid pennan

Britt-Marie Wideberg, licenshandläggare, KB

Det här inlägget postades i Avtalslicens, Besök, BIBSAM, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.