Varning – böcker kan påverka ditt liv

Denna vecka har varit banned books week i USA (vilket även uppmärksammats på Deweybloggen) Här i Sverige rasade Tintingate fram under några korta dagar då närvaron av Tintin i Kongo på ungdomsbiblioteket 10-13 problematiserades.  Samtidigt togs affischen till filmen om ”Liten skär och alla små brokiga”, baserad på Stina Wirsens populära barnböcker, bort från biograferna. Anledningen i båda fallen var att verken tolkats som rasistiska.

Böcker har alltid varit symbolladdade. De har bränts. De har gömts under biblioteksdiskar. De har hållits högt i den politiska kampen. Böcker har helt enkelt ett innehåll, och innehåll påverkar oss.

Banned books week är ett projekt som initierades i USA 1982 då man lade märke till att ett ökat antal fall av böcker som bannlystes eller ifrågasattes på landets bibliotek och skolor. Sedan dess har 11 300 böcker varit ifrågasatta av olika anledningar. Förra året registrerade amerikanska bibliotek klagomål på bland annat Hungerspelen, Brave new world och My mom´s having a baby.

Grunderna till missnöjet var bland annat förekomst av sex, nakenhet, religiös åskådning, opassande språk, rasism och droger.

Parallellt med detta har the Library of Congress utformat en utställning med ”Books that shaped America”. Här lyfter man böcker som någon gång kritiserats eller bannlysts men som trots detta spelat stor roll för landets historia.

Huckleberry Finn – bannlystes 1885 och har fortlöpande setts som rasistisk.

Räddaren i nöden – tas än idag bort från skolor då den ses som blasfemisk obscen och äcklig (!)

Biblioteket

Vad händer den dag då det är du som måste ta ansvar för en bok som finns på ditt bibliotek? Hur agerar du när en arg, upprörd eller ledsen låntagare står framför dig och kräver svar?

Vilka är de kriterier du har använt dig av när du tagit in just den boken i biblioteket? Var har du dragit gränserna och varför? Är du medveten om de val du gjort och hur de valen förhåller sig till de mål du har för din verksamhet? Är du villig att diskutera valen du gjort med någon som inte tycker som du?

Den dag då alla skolor har bibliotek som är bemannade med kompetent personal som kan och vill diskutera innehållet i de medier som finns tillgängliga, den dagen är en dag att se fram emot.

Citat: D.Sjölin

Illustration: E.Lucassi

Det här inlägget postades i Skolbibliotek. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Varning – böcker kan påverka ditt liv

1. Åke Forsmark skriver:

Bara upplysningsvis. ”Tintin i Kongo” fanns aldrig på Tiotretton så dess närvaro har inte problematiserat någonting i det här sammanhanget. Det var väl frånvaron av Tintin i Kongo och att man slängde ut alla andra Tintinböcker, utan att bry sig om de innehöll något av det som man trodde att de innehöll, som var själva problemet.

2. Fredrik skriver:

Tintin i Kongo fanns aldrig på ungdomsbiblioteket.

Utan det handlade om att göra sig av med alla andra Tintinalbum för något dom inte gjorde, och dom skulle ha kastats om inte Serieteket hade tagit hand om dom under dom få timmar innan 10-13 fick tillbaka dom.

3. Författare som provocerar flyttar fram gränserna för vas som är okej vad gäller klass, kön, ras etc. Samtidigt vill jag inte se en spekulativ litteratur som bara provocerar med tomma gester men inte berör på djupet. Det är inte alltid lätt att veta vilken som är vilken. Men vi måste prata om det. Och tillåta oss att göra fel. Den enda som inte gör fel är han som sitter kvar inne i grottan.

4. Matz Flodin skriver:

Det finns nog mer än en relativitetsteori. Det vill säga att man känner efter var ribban går i relativitet till samhällsnormen och det sker ständiga omvärderingar. Visst är det ball och måhända av godo att vara liberal men en vackert dag sitter man där med något man finner extra vedervärdigt. Idéspridning av tankegods kan vara farlig och omstörtande. Vi behöver bara bara plocka upp något exempel ur historiens skräphög. Dessutom utgör juridiska ramverk begränsningar.

Det kommer att finnas en fortsatt debatt. Mein kampf, porrmanga, scientologibiblar eller terroristens kokbok.

Varför ska man köpa in en dålig bok när man kan köpa en bra?

Det går an. Kanske.